Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λευκή και… «παγωμένη» νύχτα προς το παρόν

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2016, 02:41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αρχική αίσθηση ότι η διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» στα Γιάννενα, στις 29 Οκτωβρίου ήταν πολύ βιαστική, επιβεβαιώνεται. Δύο λόγοι αναβάλλουν τη διοργάνωση για αργότερα: πρώτον, το διαδικαστικό κομμάτι, δηλαδή οι απαιτούμενες αποφάσεις από το περιφερειακό συμβούλιο κυρίως. Πάντως, το συμβούλιο δεν έχει δείξει ότι είναι αρνητικά διακείμενο σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και ο χρόνος ήταν αρκετός. Επίσης, η στάση του Εμπορικού συλλόγου είναι επαμφοτερίζουσα, καθώς ποτέ ουσιαστικά δεν στήριξε πραγματικά την απόφαση.

Δεύτερον, το… αρμόδιο χρήμα. Φαίνεται ότι τα απαιτούμενα ποσά για τη διοργάνωση δεν συγκεντρώθηκαν, καθότι δεν ήταν όλοι όσοι είπανε «ναι» το ίδιο γαλαντόμοι στη χρηματική συνεισφορά. Η Ένωση Ξενοδόχων για παράδειγμα, έβαλε τη «φωτιά», αλλά μάλλον περίμενε από άλλους να σηκώσουν το βάρος διοργάνωσης

Επίσημη απόφαση δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργο Νταλαμάγκα, έχουν γίνει κάποιες άτυπες συναντήσεις για το θέμα. «Σε μια συζήτηση που έγινε θεώρησαν οι εκπρόσωποι των φορέων ότι είναι άκαιρο για τις 29 Οκτωβρίου» τονίζει στον «Τύπο». Οριστικές αποφάσεις πάντως, δεν υπάρχουν ακόμα. Η «λευκή νύχτα» δεν έχει τελειώσει ως υπόθεση, αλλά μετατίθεται σε άλλη ημερομηνία, μέσα στο 2016.

Τελικά, το αποτέλεσμα είναι φιάσκο, που προστίθεται σε μια σειρά σπασμωδικές και πρόχειρες ενέργειες «προώθησης τουριστικού προϊόντος». 

Το σημερινό περιστατικό με τους βανδαλισμούς και τις επιθέσεις σε (όχι όλα) τα καταστήματα του εμπορικού «τριγώνου» από τη Μιχαήλ Αγγέλου μέχρι τη Χαριλάου Τρικούπη προστέθηκε στη γενικότερη ένταση. Χαμένοι προς το παρόν έμειναν οι καταστηματάρχες που έτριβαν μπογιές και αφίσες από τις ζημιές ή είδαν διάφορα διαφημιστικά, αφίσες κ.λπ. να αχρηστεύονται. Γι αυτό, είναι διατεθειμένοι να «κυνηγήσουν» την υπόθεση με μηνύσεις κατά των υπευθύνων, καθώς καλούνται τώρα να πληρώσουν τις ζημιές. Η αστυνομία έκανε κάποιες προσαγωγές σήμερα, χωρίς όμως να προκύψει κάτι για τους προσαχθέντες. Έτσι και αλλιώς πάντως, ανεξάρτητα από τη βάση που έχουν αρκετά επιχειρήματα όσων αντιτίθενται στις πρόσθετες ώρες λειτουργίας της αγοράς, μια τυφλή επίθεση δεν προσθέτει βάρος στα επιχειρήματά τους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος καταδίκασε την επίθεση με ανακοίνωσή του: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καταδικάζει τους απαράδεκτους και πρωτόγνωρους βανδαλισμούς σε καταστήματα συναδέλφων στο κέντρο της πόλης, από μια μικρή ομάδα διαφωνούντων με τη διενέργεια της Λευκής Νύχτας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων είναι υπέρ του διαλόγου και της αντιπαράθεσης απόψεων και επιχειρημάτων και καταδικάζει κάθε ενέργεια φυσικής ή ψυχολογικής βίας απ’ όπου και αν προέρχεται, και η οποία δείχνει αδυναμία και έλλειψη επιχειρημάτων» αναφέρει μεταξύ άλλων. Επίσης, η παράταξη «Γιάννενα τώρα» στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ο βανδαλισμός δεν ήταν μια απλή και μεμονωμένη παραβίαση του νόμου αλλά μια συνειδητή προσπάθεια τρομοκράτησης του εμπορικού κόσμου της πόλης, αναφορικά με τη Λευκή Νύχτα και ως τέτοια οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back