Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 3-05-2017, 14:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε σειρά κινητοποιήσεων προχωρούν έμποροι και εμποροϋπάλληλοι εν αναμονή της τελικής συμφωνίας βάσει της οποίας θα ξεκαθαρίσει σε ποιες περιοχές, ποια περίοδο και πόσες Κυριακές θα μπορούν να μένουν ανοικτά τα καταστήματα.

Πρώτη κίνηση η κήρυξη απεργίας στο εμπόριο την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαΐου από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και για κάθε Κυριακή που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη οκτώ θεσμοθετημένες.

Παράλληλα μικρομεσαίοι και έμποροι εξετάζουν την εκ νέου προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων 32 Κυριακές.

Υπενθυμίζεται ότι οι έμποροι είχαν προσφύγει και στο παρελθόν κατά υπουργικής απόφασης για την κυριακάτικη λειτουργία, με το ΣτΕ να κάνει μόλις τον περασμένο Ιανουάριο δεχτή την προσφυγή. Η διαφορά στην παρούσα φάση, είναι ότι η κυριακάτικη λειτουργία θα επιτρέπεται με νόμο, ο οποίος θα ψηφιστεί έως τις 15 Μαΐου και αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο πρόεδροι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, Βασίλης Κορκίδης και Γιώργος Καββαθάς, αντίστοιχα, κατήγγειλαν ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.

Οι στόχοι είναι πολλοί, όπως κατήγγειλαν, οι μικρομεσαίοι. Δηλαδή, «να ελέγξουν οι μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι την αγορά, συντρίβοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από την εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών συνθηκών και πρακτικές συμφωνημένων τιμών και «προσφορών», αλλά και να ανατρέψουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων επιβάλλοντας και διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια».

Οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι και οι εμποροϋπάλληλοι ζητούν να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα και να παρουσιαστεί το ξεκάθαρο σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι τις 7 Μαΐου ενώ ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρωθυπουργό.


Η ΓΣΕΕ

Την πλήρη αντίθεσή της στην «κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, μέσα από τη νέα μνημονιακή δέσμευση για άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο» εκφράζει η ΓΣΕΕ.

Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωσή της, η συγκεκριμένη απόφαση «εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα» και «δίνει τη χαριστική βολή τόσο στους εργαζόμενους στο εμπόριο, όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το μόνο που θα επιφέρει η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές. 

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα