Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το λατομείο Πεδινής «επιστρέφει»

Εικόνα του άρθρου Το λατομείο Πεδινής «επιστρέφει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2020, 12:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «αξιοποίηση» του λατομείου Πεδινής για την εναπόθεση κομπόστ και αδρανών υλικών επανέρχεται στο προσκήνιο, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την αναβολή λήψης απόφασης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση εκείνη είχε λήξει με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να ζητά από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης την πρότασή τους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο κ. Ελισάφ, και με ανακοίνωσή του την επομένη της συνεδρίασης, ζήτησε από τον Θωμά Μπέγκα και την Τατιάνα Καλογιάννη, με τις ιδιότητες όμως του αντιπροέδρου του ΦοΔΣΑ και της πρώην αντιπεριφερειάρχη αντίστοιχα, να πάρουν θέση για την ποιότητα του κομπόστ που παράγεται στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης και το οποίο προορίζεται για εναπόθεση στο λατομείο της Πεδινής. Οι δύο επικεφαλής πάντως είχαν σταθεί κυρίως στην απουσία μελέτης αποκατάστασης, όπως και στη μη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας (διαβάστε εδώ).

Με σημερινή της ανακοίνωση, η παράταξη «Ιωάννινα_2023» κάνει γνωστό καταρχάς ότι έχει αποστείλει την πρότασή της στον δήμαρχο κ. Ελισάφ, ενώ παράλληλα προτρέπει τη δημοτική αρχή να ενημερωθεί για τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων όπως και για τα παραγόμενα υποπροϊόντα από αυτήν.

Στην επιστολή της προς τον δήμαρχο, η παράταξη σημειώνει ότι «η αποκατάσταση ή όχι του λατομείου Πεδινής είναι  θέμα ευρύτερο και δεν συναρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα του CLO (Compost τύπου Α) που θα απορριφθεί σε αυτό, γιατί όπως προκύπτει από το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπεται η χρήση του για αποκαταστάσεις λατομείων».

Για την παράταξη της κας Καλογιάννη, η αποκατάσταση του κάθε λατομείου πρέπει να προκύπτει μετά από ολοκληρωμένη προσέγγιση. «Η αποκατάσταση, μερική ή ολική, πρέπει να έχει στόχο την επαναφορά (στο μέτρο του εφικτού) του τοπίου σε μία ικανοποιητική κατάσταση καθώς και τη μετεξέλιξή του σε χώρο κοινωφελών χρήσεων με την ανάπτυξη πρασίνου, χώρου αθλοπαιδιών και αναψυχής καθώς και με άλλες καινοτόμες περιβαλλοντικές λύσεις. Δηλαδή, να επιλεγεί, με ορθολογικά κριτήρια και σύμφωνα με το νόμο, η βέλτιστη λύση για την εξυπηρέτηση των κοινωφελών αναγκών και να αποδοθεί για χρήση στην τοπική κοινωνία» τονίζει, προσθέτοντας ότι κρίσιμος παράγοντας στην όλη υπόθεση είναι η πλήρης ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Η κα Καλογιάννη, στην ανακοίνωσή της, αναφέρεται και στην επίσκεψη που έκανε η δημοτική ομάδα τόσο στο λατομείο Πεδινής όσο και στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, για τη δημιουργία της οποίας συνέβαλε ως αντιπεριφερειάρχης.

Μάλιστα, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κάνει εκτενή αναφορά σε εκείνη τη θητεία της, δίνοντας εμμέσως και μια απάντηση στον κ. Ελισάφ: «Όπως πλέον είναι γνωστό σε όλους, οι Δήμοι της Ηπείρου ωφελήθηκαν από τη λειτουργία των έργων που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε στην Περιφέρεια Ηπείρου προ διετίας και τα οποία λειτουργούν ήδη επιτυχώς (ή πρόκειται να παραδοθούν προς λειτουργία). Με αυτά τα έργα οι Ηπειρώτες δεν επιβαρύνονται με πρόστιμα λόγω μη νόμιμης διαχείρισης των αποβλήτων και η κυκλική οικονομία εφαρμόζεται στην πράξη, προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος».

Η ανακοίνωση κλείνει με ευχαριστίες στον Αρ. Φραντζή, στον διευθυντή λειτουργία της μονάδας και σε όλους τους υπεύθυνους της εταιρίας Αειφορική Ηπείρου, για την αναλυτική ενημέρωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back