Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα λατομείο έφερε πολιτική ένταση

Εικόνα του άρθρου Ένα λατομείο έφερε πολιτική ένταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2020, 22:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να εκμισθώσει την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου στην Πεδινή… πήρε αναβολή, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κατά τη χτεσινή συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η δημοτική αρχή αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία της αποκατάστασης του λατομείου μετά το ενδιαφέρον που επέδειξαν η «Αειφορική Ηπείρου», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, και η Περιφέρεια Ηπείρου. Η μεν πρώτη θέλει να εναποθέσει κομπόστ χαμηλής ποιότητας και η δεύτερη υλικά που θα προκύψουν από την ανακατασκευή της οδού Νιάρχου. 

Η αντιπολίτευση αντέδρασε για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι το τοπικό συμβούλιο Πεδινής δεν είχε ενημερωθεί αν και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας υποστήριξε το αντίθετο και δεν υπήρχε εκ μέρους του απόφαση. Ο δεύτερος ότι η δημοτική αρχή δεν παρουσίασε τη μελέτη αποκατάστασης. Η δημοτική αρχή επιχείρησε να αντιμετωπίσει την όλη επιχειρηματολογία, λέγοντας ότι στην παρούσα φάση «συζητάμε τη σκοπιμότητα» και ότι όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν κατά την έγκριση των όρων της διακήρυξης στην οικονομική επιτροπή…

Η όλη συζήτηση όμως για το λατομείο είχε αρκετή πολιτική ένταση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Δημήτρη Νάστο να πρωταγωνιστούν.

Ο κ. Νάστος, ως κάτοικος Πεδινής (και παλιός δήμαρχος Μπιζανίου), θύμισε ότι η περιοχή μέχρι πριν από λίγα χρόνια φιλοξενούσε τη χωματερή των Ιωαννίνων και αμφισβήτησε την ποιότητα των προς εναπόθεση υλικών ιδίως από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Κάνοντας χρήση ενός αρκετά παλαιάς κοπής πολιτικού λόγου, μίλησε για «εξυπηρέτηση συμφερόντων» και είπε ότι «δεν ξέρω αν ο κ. Πήχας θα μπορεί από αύριο να έρχεται στην Πεδινή».

Με τον κ. Νάστο να αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον δήμαρχο κ. Ελισάφ, ο τελευταίος αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους. Αφού έκανε λόγο για έναν «αφόρητο λαϊκισμό» και μια «ατελείωτη υποκρισία», κατηγόρησε τον δημοτικό σύμβουλο ότι απειλεί τη δημοτική αρχή. «Κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν τις περιφέρειες που εκλέγονται ως βιλαέτια τους και να κουμαντάρουν κατά το δοκούν υποκινώντας κατοίκους και συμβούλια και δημιουργώντας ψεύτικες και πλασματικές εντυπώσεις» είπε.  Στα λεγόμενα περί «εξυπηρέτησης συμφερόντων», απάντησε: «Όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο. Κατηγορούμαι για διαπλοκή με την ΤΕΡΝΑ. Αναρωτιέμαι ποιοι έχουν σχέση και επαφές μαζί της»...

Αμέσως μετά ζήτησε από τον κ. Μπέγκα, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, να πάρει ξεκάθαρη θέση για την ποιότητα του κομπόστ.

Ο κ. Μπέγκας, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος σε κανένα σημείο της τοποθέτησής του δεν αξιολόγησε την ποιότητα των υλικών. «Πώς ήταν δυνατόν να κάνω κάτι τέτοιο από τη στιγμή που δεν φροντίσατε να ενημερωθούμε;», ανέφερε.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το Δημαρχείο Ιωαννίνων επανήλθε στο θέμα της ποιότητας των υλικών (αν και το ουσιαστικό θέμα είναι τι ακριβώς περιλαμβάνει η μελέτη αποκατάστασης του λατομείου) βάζοντας μπροστά τον κ. Μπέγκα και την κα Καλογιάννη με άλλες ιδιότητες πέραν αυτήν του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι τόσο κ. Μπέγκας ως αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ όσο και η κ. Καλογιάννη που ως αντιπεριφερειάρχης είχε την αρμοδιότητα κατασκευής του εργοστασίου, θα πρέπει να τοποθετηθούν δημόσια για την ποιότητα του παραγόμενου υλικού. Αν το υλικό αυτό είναι επικίνδυνο τότε, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και για την λειτουργία του εργοστασίου αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» αναφέρει.


Διαβάστε:

Πεδινή: ένα παλιό λατομείο και οι αντιδράσεις

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back