Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πεδινή: ένα παλιό λατομείο και οι αντιδράσεις

Εικόνα του άρθρου Πεδινή: ένα παλιό λατομείο και οι αντιδράσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2020, 16:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το παλιό λατομείο  -ανενεργό εδώ και 30 χρόνια- στην Πεδινή θέλει να αποκαταστήσει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Με το σχέδιο αποκατάστασης του παλιού λατομείου αυτού, που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς Κοσμηρά και το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση 28 στρεμμάτων, κάθε άλλο παρά συμφωνεί η Πεδινή, με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» Δημήτρη Νάστο και Στέφανο Σίντο να γνωστοποιούν τους λόγους αντίδρασης.  

Επί της ουσίας, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ ότι σκοπεύει να δημιουργήσει έναν νέο χώρο αποθήκευσης του κομπόστ που προκύπτει από τη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Επιπλέον την κατηγορούν ότι προχωρά τις διαδικασίες χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση-γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου.

Η όλη υπόθεση έρχεται στην επικαιρότητα μέσω της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (με τηλεδιάσκεψη) στις 29 Οκτωβρίου. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας ατζέντας είναι η αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου στη θέση «Κασταλάτα» Κοινότητας Πεδινής μέσω εκμίσθωσης.

Η δημοτική αρχή έχει στα χέρια της από τα μέσα Σεπτεμβρίου μελέτη αποκατάστασης του λατομείου, εγκεκριμένη από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη. Οι κ.κ. Νάστος και Σίντος κάνουν λόγο για «μια εν κρυπτώ μελέτη» χωρίς να ρωτηθούν η τοπική κοινωνία και το τοπικό συμβούλιο για το τι είδους αποκατάσταση επιθυμούν.  

«Η δημοτική αρχή διαπίστωσε ότι την αποκατάσταση δεν μπορεί να την κάνει ο Δήμος και αποφάσισε να διαθέσει το χώρο, με μίσθωση, γιατί μόνο έτσι επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Και ω του θαύματος βρέθηκαν νέοι Ηπειρώτες ευεργέτες που όχι μόνο θα πληρώνουν το τίμημα του μισθώματος, αλλά και θα αποκαταστήσουν το παλιό λατομείο» τονίζουν με αρκετή ειρωνεία.

Για την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου έχει εκφράσει ενδιαφέρον η «Αειφορική Ηπείρου» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, ενώ επιπλέον η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ζητήσει τον συγκεκριμένο χώρο για την απόθεση υλικών στο πλαίσιο του έργου της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου.

«Πρόκειται για μια τραγική φάρσα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. Δεν ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν το λατομείο, απλά προσπαθούν χωρίς καμία προδιαγραφή να δημιουργήσουν ένα νέο χώρο αποθήκευσης του υπολείμματος της επεξεργασίας των απορριμμάτων στο εργοστάσιο που αποκαλείται κομπόστ που συσσωρεύεται τα δύο τελευταία χρόνια στο εργοστάσιο επεξεργασίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση την οποία υπογράφουν όχι μόνο οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι πρόεδροι και σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας και των τοπικών κοινοτήτων της Δ.Ε. Πεδινής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι η αποκατάσταση του παλιού λατομείου δεν μπορεί να γίνει με κομπόστ από σύμμεικτα απορρίμματα. Μάλιστα επικαλούνται νομοθεσία σύμφωνα με την οποία ορίζονται ειδικές προδιαγραφές στην περίπτωση χρήσης κομπόστ τύπου Α σε εργασίες επίχωσης-αποκατάστασης εδάφους σε ανενεργά λατομεία.  «Αν δεν τις ξέρετε -που σίγουρα τις γνωρίζετε- αλλά τις αποκρύβετε, αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν μπορείτε να βαφτίσετε αποκατάσταση λατομείου την εναπόθεση κομπόστ από σύμμεικτα αστικά απορρίμματα και διαφόρων άλλων υλικών που δεν γνωρίζουμε, σε μια περιοχή που απέχει μόνο 350 μέτρα από τον οικισμό (ουσιαστικά εφάπτεται του οικισμού Δ.Κ. Πεδινής)» υπογραμμίζουν, απευθυνόμενοι προς τη δημοτική αρχή.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι κάτοικοι της Πεδινής μαζεύουν ήδη υπογραφές για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο «αποκατάστασης» του παλιού λατομείου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back