Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: Τέσσερα έργα με απευθείας αναθέσεις στον Λούρο

Εικόνα του άρθρου Λαϊκή Συσπείρωση: Τέσσερα έργα με απευθείας αναθέσεις στον Λούρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2022, 20:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Λούρο πάει στη Βουλή και από το ΚΚΕ με τη διαδικασία της αίτησης για κατάθεση εγγράφων. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες στο ποτάμι και ρωτούν βάσει ποιων μελετών, εγκρίσεων και υπό ποια επίβλεψη πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η αίτηση για κατάθεση εγγράφων από το ΚΚΕ απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ ζητά κάθε μελέτη και σχετική αδειοδότηση και γνωμοδότηση για έργα στον Λούρο από την Περιφέρεια Ηπείρου. Μάλιστα, παραπέμπει σε τέσσερα έργα. Το καθένα από τα τέσσερα με προϋπολογισμό 24.800 ευρώ – κάτι που επιτρέπει την απευθείας ανάθεση.

Κι αυτά είναι:

- «Καθαρισμός, μόρφωση και απομάκρυνση φερτών υλικών από την κοίτη του ποταμού Λούρου από την γέφυρα Ζήτα μέχρι την μεταλλική γέφυρα Κουκλεσίου (παροχή υπηρεσιών)» προϋπολογισμού 24.800,00€ (με ΦΠΑ),

- «Προστασία κοίτης Λούρου στα όρια του ∆. Φιλιππιάδας (παροχή υπηρεσιών)», συνολικού ύψους 24.800,00€, µε Φ.Π.Α.

- «Προστασία πρανών ποταμού Λούρου στη θέση 'Μπέλκος' (παροχή υπηρεσιών)», συνολικού ύψους 24.800,00€, µε Φ.Π.Α.

- «Εργασίες καθαρισμού, διευθέτησης και προστασίας πρανών Λούρου ποταμού στη θέση ‘Γωνιά’ (παροχή υπηρεσιών)», συνολικού ύψους 24.800,00€, µε Φ.Π.Α.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει το εξής: «Τα έργα καθαρισμού ή διαπλάτυνσης της κοίτης οφείλουν να γίνονται με μελέτες, αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών τριών διαφορετικών Υπουργείων (Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος). Ωστόσο καμία υπηρεσία δεν έχει ενδιαφερθεί ποτέ να ελέγξει αν υπάρχει έστω και μια αδειοδότηση όχι μόνο για το Λούρο αλλά για οποιοδήποτε συναφές έργο γίνεται σε οποιοδήποτε ρέμα ή ποτάμι της Ηπείρου». Θυμίζει δε ότι πρόσφατα ζήτησε μελέτες και αδειοδοτήσεις ανάλογων έργων με αφορμή την κατάρρευση γεφυρών, χωρίς όμως να κατατεθούν από την περιφερειακή αρχή.

Και φυσικά θέτει το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων σε υστερόγραφό της: «Μένει να δούμε ποιος ελεγκτικός μηχανισμός θα εξετάσει το γεγονός ότι ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει τέσσερα έργα με απευθείας ανάθεση για τον καθαρισμό συνεχόμενων τμημάτων της κοίτης του Λούρου, και ισάριθμα ακόμα για τη στήριξη της κοίτης ομοίως με απευθείας ανάθεση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back