ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κύπρος-Ισραήλ: Προς συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου

Εικόνα του άρθρου Κύπρος-Ισραήλ: Προς συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2023, 13:58
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Κύπρος και το Ισραήλ εργάζονται πάνω σε μια συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και από τις δύο χώρες στο νησιωτικό κράτος της ανατολικής Μεσογείου, όπου θα υγροποιηθεί για να εξαχθεί με πλοίο στην Ευρώπη και ενδεχομένως αλλού, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας.

Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του σχεδιασμού, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως από τη στιγμή που ληφθεί η πολιτική απόφαση και μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες «θα θέλουμε για την υγροποίηση δυόμισι χρόνια, αλλά ο αγωγός για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να γίνει σε 18 μήνες»

Μέχρι στιγμής, πέντε σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί στα ανοικτά της νότιας ακτογραμμής της Κύπρου. Το Ισραήλ διαθέτει 11 τέτοια κοιτάσματα: το μεγαλύτερο, που ονομάζεται Λεβιάθαν, περιέχει περίπου 623 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι θα συναντηθεί αργότερα αυτό το μήνα με τις ενεργειακές εταιρείες που έχουν άδεια έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου -μεταξύ των οποίων η γαλλική Total, η ιταλική Eni, η ExxonMobil και η Chevron- για να εξετάσουν τρόπους συνεργασίας σε έργα που θα επιταχύνουν τη διάθεση του φυσικού αερίου στην αγορά.

Ο υπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε με την πρόταση που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση για τον αγωγό και τη μονάδα υγροποίησης, την οποία αποκάλυψε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

«Η ανατολική Μεσόγειος έχει αρκετά κοιτάσματα (φυσικού αερίου). Τα περισσότερα βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Ισραήλ, αλλά και η Κύπρος έχει επαρκείς ποσότητες για να υλοποιηθεί αυτό το έργο», δήλωσε η κ. Παπαναστασίου στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το έργο αυτό είναι μια κουτσουρεμένη εκδοχή της ιδέας του αγωγού EastMed. Η πρόταση αυτή -για έναν αγωγό 1.900 χιλιομέτρων, ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει περιφερειακό φυσικό αέριο απευθείας στην Ευρώπη- έχει πέσει τα τελευταία χρόνια σε δυσμένεια.

Αντί για απευθείας σύνδεση με αγωγό στην Ευρώπη, το επεξεργασμένο αέριο από την Κύπρο θα μπορούσε να φτάσει στις διεθνείς αγορές με πλοία.

 «Η Ευρώπη είναι η ήπειρος εκείνη η οποία υποφέρει περισσότερο και το ζητά περισσότερο, αλλά ξέρετε ότι οι αγορές γενικά μπορεί να είναι και προς την Ασία», είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back