ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Αναχώρησε το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Εικόνα του άρθρου Κύπρος: Αναχώρησε το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2024, 12:43
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αναχώρησε από το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), η οποία δήλωσε ότι πρόκειται για το πρώτο θαλάσσιο φορτίο προς τον θύλακα.  

«Μετά από εβδομάδες προετοιμασίας, η ομάδα μας στην Κύπρο φόρτωσε σχεδόν 200 τόνους τροφίμων στο πλοίο Open Arms που θα παραδώσει την απεγνωσμένα αναγκαία βοήθεια», ανέφερε η WCK σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Η WCK δήλωσε ότι συνεργάστηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο και την ισπανική ΜΚΟ Open Arms για τον συντονισμό της αποστολής. 

Η αναχώρηση στις 8:45 π.μ. τοπική ώρα έρχεται μετά τις ανακοινώσεις ότι η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα.

Το πλοίο θα ρυμουλκήσει μια μεγάλη φορτηγίδα γεμάτη με παλέτες με επισιτιστική βοήθεια, όπως ρύζι, αλεύρι, φασόλια, φακές και κονσερβοποιημένα κρέατα.

Το ταξίδι προς τη Γάζα διαρκεί περίπου 15 ώρες, αλλά μια βαριά φορτηγίδα ρυμούλκησης θα μπορούσε να κάνει το ταξίδι να διαρκέσει πολύ περισσότερο, ενδεχομένως μέχρι και δύο ημέρες. Η Κύπρος απέχει 200 μίλια. βορειοδυτικά της Γάζας.

Για τη μεταφορά των παλετών από τη φορτηγίδα και το πλοίο στη στεριά, θα κατασκευαστεί μια προσωρινή προβλήτα σε μια άγνωστη τοποθεσία στη Γάζα, αν και οι λεπτομέρειες αυτών των προσπαθειών δεν είναι σαφείς. 

«Η χερσαία βοήθεια που φτάνει στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι πολύ, πολύ μικρή... δεν είναι αρκετή για κανέναν», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ Αλ-Κίντρα.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος είχαν προσπαθήσει να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων ενόψει του ιερού μήνα του μουσουλμανικού Ραμαζανιού, ο οποίος άρχισε την Κυριακή. Όμως οι συνομιλίες σταμάτησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Χαμάς απαίτησε οποιαδήποτε προσωρινή παύση των μαχών να συνοδεύεται από εγγυήσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να επεκτείνει την επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, όπου έχει καταφύγει ο μισός πληθυσμός της Γάζας, και να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να διαλυθεί πλήρως η Χαμάς και να επιστραφούν όλοι οι αιχμάλωτοι που κρατάει.

Φωτογραφία: World Central Kitchen

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back