ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε ο Ν. Κοτζιάς

Εικόνα του άρθρου Κυπριακό: Συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε ο Ν. Κοτζιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2017, 01:49
ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:15 η δεύτερη συνάντηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία άρχισε στις 11:30 το πρωί της Τετάρτης. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα μεταβεί την Παρασκευή στο Κραν Μοντάνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Γκουτέρες προγραμμάτισε την επιστροφή του στην Νέα Υόρκη για την ερχόμενη Τετάρτη.

Η Διάσκεψη συνεχίστηκε με αποκλειστικό θέματα την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, όπου αναμενόταν να συζητηθεί η ουσία των θεμάτων και να γίνει υποβολή προτάσεων και ιδεών.

Την ίδια ώρα θα βρίσκονται σε εξέλιξη, συζητήσεις σε δεύτερο τραπέζι, επί των δικοινοτικών θεμάτων που εκκρεμούν.

Σε μία νεότερη εξέλιξη, μετά τη δήλωση Άιντε ότι το έγγραφο δεν έχει αποσυρθεί, έγιναν διαβήματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά προς τα Ηνωμένα Έθνη και αναμένεται σε λίγο νέα αντίδραση από μέρους του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωινή συνάντηση δεν υπήρξε καμία έκπληξη ή αιφνιδιασμός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στην παρέμβασή του, έδωσε έμφαση στην πρότασή του, όπως είχε τεθεί και προηγουμένως. Ο ΠτΔ σημείωσε πως τα κακά της Κύπρου είναι ακριβώς λόγω της ύπαρξης της συνθήκης εγγυήσεων.  


ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΤΖΙΑ

Συγκεκριμένη πρόταση για κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων, κατέθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατά την τοποθέτησή του στην πρωινή συνεδρίαση παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση για την κατάργηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτης χώρας και αντικατάστασή τους με ένα μηχανισμό παρακολούθησης και υλοποίησης των συμφωνιών .

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε επιπροσθέτως ότι πρέπει να συμφωνηθεί ποιος θα συμμετάσχει σε αυτό το σχήμα, τονίζοντας το οξύμωρο της συμμετοχής στο μηχανισμό αυτό παρακολούθησης χωρών που μέχρι σήμερα ήταν εγγυήτριες δυνάμεις. Ο κριτής, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να είναι και κρινόμενος.

Πηγή: Με πληροφορίες από philenews.com

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back