Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Κυπριακό: Επιβεβαίωση διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Εικόνα του άρθρου Κυπριακό: Επιβεβαίωση διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2017, 16:05
ΕΛΛΑΔΑ

Παραμένουν τα ανοιχτά θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα του Κυπριακού καθώς επιβεβαιώθηκε στη Νέα Υόρκη η διαφωνία σχετικά με τις εγγυήσεις και την παραμονή στρατευμάτων στο νησί. 

Για την επίλυση του Κυπριακού η Ελλάδα επιμένει όρι βασική προϋπόθεση αποτελεί η κατάργηση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων -με τα παρεμβατικά δικαιώματα που έχουν- και η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, θέσεις που ωστόσο απορρίπτει η Άγκυρα.

Η διαφωνία επαναβεβαιώθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, με τον κ. Κοτζιά να δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι δεν κατέστη δυνατό οι δύο πλευρές να φτάσουν «έστω και σε μία πλησιέστερη σκέψη» για το Κυπριακό.

Ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις της Αθήνας για κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση στρατευμάτων δεν είναι πλέον δυνατό να αφαιρεθούν από την ατζέντα, σημειώνοντας ότι αυτό συνιστά επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία φρόντισε να εντάξει τις θέσεις εξ αρχής στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Τα παραπάνω ζητήματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην πολυμερή συνάντηση κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Προϋπόθεση βεβαίως είναι η διατήρηση των συνομιλιών μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων που θα αρχίσουν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, με κύριο αντικείμενο το εδαφικό.

Οι δύο κοινότητες δεν έχουν βρει ακόμα κοινό τόπο όσον αφορά τα εδάφη που θα υπάγονται στη διοικητική αρμοδιότητα της καθεμίας εάν υιοθετηθεί το μοντέλο του ομοσπονδιακού και διζωνικού κράτους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back