Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 4-07-2017, 23:11
ΚΟΣΜΟΣ

Στο Κραν Μοντανά θα βρεθεί εκ νέου ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες την Πέμπτη. Η είδηση κυκλοφορούσε ως φήμη από το πρωί και επιβεβαιώθηκε απόψε μέσα από τις δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση ο politis.com.cy.

Σύμφωνα πάντα με το «Πολίτη» ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες. Στόχος είπε είναι «να υπάρξει πρόοδος και όχι να δημιουργούνται προσδοκίες αδικαιολόγητα».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η παρουσία του είναι σημαντική για την πρόοδο.

Στις 22.00 ολοκληρώθηκε η απογευματινή διαπραγμάτευση των εμπλεκόμενων μερών για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η διαδικασία συνεχίζεται αύριο το πρωί με εσωτερικά θέματα και στη συνέχεια με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.


Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την άφιξή του στην απογευματινή συνεδρίαση αναφέρθηκε στη συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας.

Όπως εξήγησε σε δήλωσή του, η πρώτη ομάδα εργασίας ξεκίνησε τις εργασίες της, εξετάζοντας «το νέο καθεστώς ασφάλειας της Μεγαλονήσου».

«Εμείς επιμένουμε στη διαπραγμάτευση ότι ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική, καθώς αυτή είναι μια αντίληψη του 17ου - 18ου αιώνα και όχι του 21ου, υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ομάδα εργασίας ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα συμφωνηθεί και θα συγκροτηθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης, με αντικείμενο την απομάκρυνση των στρατευμάτων.

«Το πρωί θα έρθουν και οι στρατιωτικοί μας, οι ειδικοί για αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.


ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Νωρίτερα ο Τούρκος ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε αμετακίνητος στις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους» και στέλνοντας μήνυμα ότι η απόφαση για την τελική λύση πρέπει να ληφθεί αυτή την εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Διάσκεψης στην Ελβετία τόνισε ότι οι ανησυχίες ασφάλειας και των δύο πλευρών είναι σημαντικές και ο ίδιος υπεύθυνος να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.


200 λέξεις απομένουν.
  • σεραφείμ κυκκώτης
    σεραφείμ κυκκώτης
    Αποτυχία στη Γενεύη για το Κυπριακό – Άμεση προσφυγή στο Σ.Α. του Ο.Η.Ε. Πρόταση προς την Πολιτική Ηγεσία Ελλάδος και Κύπρου Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη Οι καλές προθέσεις και οι έμμονες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού βρίσκουν μπροστά μας την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Με τη Γενεύη πετύχαμε δύο πράγματα, να συνομιλούμε απευθείας με την Τουρκία που για 43 χρόνια αρνείτο, αφού αυτή είναι και η υπεύθυνη για την βάρβαρη εισβολή, και δεύτερο την εμπλοκή της ΕΕ και φυσικά των δύο εγγυητριών χωρών για την ασφάλεια της Κύπρου, της Μ. Βρετανίας και της Ελλάδας. Η διάσκεψη της Γενεύης είναι ένα στάδιο που πρέπει να το περάσουμε για να διαφανεί σε όλους τους καλόπιστους στο χώρο της Διεθνούς Κοινότητας ότι δεν μπορούμε να έχουμε ανάμεσα στους Δικαστές που εκδικάζουν μια υπόθεση φόνου και το φονιά, δηλαδή την Τουρκία. Η επιμονή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι αυτή είναι η τελευταία Συνδιάσκεψη για τη Κύπρο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει. Μακάρι οι Τούρκοι να λογικευτούν για μια δίκαιη λύση και το ευχόμαστε. Η κίνηση η δική μας, της Δημοκρατίας της Κύπρου, με τη βοήθεια της Ελλάδος και της Μ. Βρετανίας και των Χωρών της Ε.Ε. , είναι να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι
    200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso