Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας-Αναστασιάδης: Εθνικός στόχος το Κυπριακό

Εικόνα του άρθρου Τσίπρας-Αναστασιάδης: Εθνικός στόχος το Κυπριακό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2016, 01:01
ΕΛΛΑΔΑ

«Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί έναν πρωταρχικό εθνικό στόχο όχι μόνο για τον ελληνισμό και τον Κυπριακό λαό, αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις τους με τον Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Ελβετία και θα επαναληφθούν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

«Το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο, μόνο στην βάση συμφωνίας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε, είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την συνολική πρόοδο που «πράγματι φαίνεται ότι έχει σημειωθεί», προσθέτοντας «με ενημέρωσε ειδικότερα για τις συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία για το καίριο ζήτημα του εδαφικού, για πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται με το εδαφικό, καθώς και για θέματα των άλλων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στην συνέχιση των συνομιλιών την επόμενη Κυριακή, στην Ελβετία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο πρόεδρος και εμείς μαζί του, ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα επιτευχθεί συναντίληψη, πρωτίστως για τα κριτήρια των εδαφικών προσαρμογών τα οποία και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο χάρτη».


Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Πέραν των βημάτων προόδου που σημειώνονται κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπάρχουν ακόμα διαφορές: «Τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθεί το όλον» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. 

Ο κ. Αναστασιάδης, εξέφρασε τις «ευγνώμονες ευχαριστίες» του προς την ελληνική κυβέρνηση, κατά κύριο λόγο «γιατί ήμασταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί, των προοπτικών που διαγράφονται για την επόμενη συνάντηση στο Μοnt Pelerin, αλλά και ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται μέσα από αυτό, να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, υπό την προϋπόθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές. Αλλά και να δοθεί ο χρόνος, έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της αθέτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως, ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back