ΕΛΛΑΔΑ

Predatorgate: Ευθύνες πρωθυπουργικού επιπέδου

Εικόνα του άρθρου Predatorgate: Ευθύνες πρωθυπουργικού επιπέδου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2022, 18:09
ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό μιας κρίσης που κορυφώθηκε σήμερα, με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, οι οποίες «προσωποποιούν» τις ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Δημητριάδης είναι ένας από τους τρεις πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση, μαζί με τους κ.κ. Γεραπετρίτη και Σκρέκα. Ο κ. Κοντολέων υπήρξε η πρώτη επιλογή μετά τη ρητή ανάληψη της ευθύνης της ΕΥΠ από τον κ. Μητσοτάκη.

Αναπόφευκτα, το Predatorgate φτάνει πλέον στο γραφείο του πρωθυπουργού και οι δύο παραιτήσεις είναι η τελευταία προσπάθεια «ελέγχου ζημιών». Η κυβέρνηση προστατεύει τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος είναι και ανιψιός του κ. Μητσοτάκη και επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Κοντολέων.

Διαρρέει δηλαδή ότι ο κ. Δημητριάδης παραιτείται για να «προστατευτεί από την τοξικότητα» των αποκαλύψεων που τον φέρνουν ως άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση παρακολουθήσεων με το λογισμικό predator. Ταυτόχρονα, ανακοινώνει επίσημα ότι ο κ. Κοντολέων ελέγχεται για λανθασμένους χειρισμούς «που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων».

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Κοντολέων ήταν αυτός που πρακτικά επιβεβαίωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι γίνονται παρακολουθήσεις, κάτι που είναι εξόχως προβληματικό σε δημοκρατικές κοινωνίες. Το ερώτημα είναι αν οι «νόμιμες επισυνδέσεις» είναι η επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης ότι παρακολουθεί «πρόσωπα ενδιαφέροντος», κάτι που έκανε με ένα τουλάχιστον ατυχές άρθρο του, ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου.

Το ανοιχτό ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών είναι εκείνο που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση, η οποία αυτοπροβλήθηκε ως «φιλελεύθερη», με τις πράξεις της όμως να τη διαψεύδουν σε κάθε συγκυρία…

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «έδειξαν» κατευθείαν στον πρωθυπουργό για τις ευθύνες:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

«Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, o Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της "Ιφιγένειας" για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Αντικαταστάτης του κ. Δημητριάδη θα είναι ο Ιωάννης Μπρατάκος. Στη θέση του κ. Κοντολέων στην ΕΥΠ, τοποθετείται ο  έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3