ΕΛΛΑΔΑ

Η ΝΔ λέει ότι είναι… αναμενόμενες οι παρακολουθήσεις

Εικόνα του άρθρου Η ΝΔ λέει ότι είναι… αναμενόμενες οι παρακολουθήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2022, 16:31
ΕΛΛΑΔΑ

Το predator-gate βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φρόντισε με τη δεύτερη πράξη της κυβέρνησής του, να ορίσει εαυτόν ως ύπατο αρμόδιο της ΕΥΠ.

Στην περίπτωση των παρακολουθήσεων εις βάρος του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το λογισμικό predator, η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει με «χλιαρές» δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου την ευθύνη. Μετά, στη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, τις παρακολουθήσεις παραδέχθηκε ο επικεφαλής της ΕΥΠ.

Η εξέλιξη με τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη όμως ανέβασαν το επίπεδο της υπόθεσης σε «μη αποφευκτέα»  και κανονική πολιτική κρίση. Στις «φιλελεύθερες δημοκρατίες» οι παρακολουθήσεις γενικά και οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και δη ηγετών, δεν είναι συμβατές.

Μια αναλυτική και αξιόπιστη ερευνητική αναδρομή στην υπόθεση, με νέα στοιχεία, παραθέτουν οι Reporters United, εδώ.

Μέχρι τώρα όμως, που ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται σε κείμενό του ότι «στον πραγματικό κόσμο είναι γνωστό ότι ‘πρόσωπα ενδιαφέροντος’ παρακολουθούνται» και πως «πρέπει να είναι αναμενόμενο, επομένως, ότι όποιος βρεθεί σε αυτήν τη λίστα οφείλει να παίρνει μέτρα, να προστατεύσει πρώτα ο ίδιος τον εαυτό του».

Προφανώς και όχι, δεν πρέπει να είναι ούτε αναμενόμενο, ούτε τα «πρόσωπα ενδιαφέροντος» να παρακολουθούνται και όλο το κείμενο του κ. Παπακωνσταντίνου είναι δύο πράγματα:

Πρώτον, είναι η παραδοχή ότι γίνονται παρακολουθήσεις, κάτι που μέχρι τώρα η κυβέρνηση διέψευδε έστω και όχι με πάρα πολύ ζέση.

Δεύτερον, είναι η «γραμμή» της ΝΔ για την υπόθεση, την οποία ήδη «μετέδιδαν» στελέχη της (ή και πληρωμένοι λογαριασμοί) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις προηγούμενες μέρες, όταν φάνηκε ότι ο «έλεγχος ζημιών» δεν είναι εύκολος.

Η αποκάλυψη-παραδοχή (μέχρι τουλάχιστον να… ανασκευαστεί το τουλάχιστον ατυχές άρθρο) είναι μια κανονική επάνοδος σε εποχές που η Ελλάδα και ιδιαίτερα η ελληνική Δεξιά, προσπαθούσε να ξεχάσει. 

Όχι, δεν είναι δημοκρατικό να γίνονται παρακολουθήσεις, είναι μια πρακτική της εξουσίας εις βάρος της δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει θορυβηθεί από την απόπειρα παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, σημειώνει σε επίσημη ανακοίνωσή του: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποδεικνύει περίτρανα ότι μέρος της ΝΔ με τον τρόπο που προσεγγίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα, που άπτεται του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφάνειας και της λειτουργίας της δημοκρατίας, είναι ικανό να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε επιχείρημα διαστρέβλωσης για να πετύχει τους μικροπολιτικούς του στόχους. Δείχνουν ανεξήγητη ανοχή στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα τους επιτρέψουμε να επιβάλουν ως κανονικότητα τακτικές, που υπονομεύουν τους θεσμούς και εκθέτουν τη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back