ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κτίριο Δομπόλη: 12,4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Εικόνα του άρθρου Κτίριο Δομπόλη: 12,4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2024, 15:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έργο της ανακατασκευής του παλιού Πανεπιστημίου, ή όπως επίσημα αποκαλείται το έργο της «κατασκευής διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο Δομπόλη» εντάχτηκε στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» με συνολικό προϋπολογισμό 12,4 εκ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση του έργου αποτελούσε μια μεγάλη εκκρεμότητα. Η πρώην δημοτική αρχή είχε προχωρήσει στον σχετικό διαγωνισμό, με μια λογιστική διευκόλυνση από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η σύμβαση μεταξύ Δήμου και της αναδόχου εταιρία «Ν. & Κ. Γκολιόπουλος», η οποία έδωσε έκπτωση μόλις 1%, υπογράφηκε τον Μάιο του 2023. Σύμφωνα και με τη σύμβαση, το κτίριο θα μετατραπεί σε διοικητικό κέντρο, δηλαδή σε Δημαρχείο, ενώ θα διαμορφωθεί και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Σημειωτέον ότι η σύμβαση για το έργο αυτό αφορά «μελέτη-κατασκευή». Τα αρχιτεκτονικά σχέδια δηλαδή του κτιρίου θα προκύψουν κατά τη διαδικασία.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η πρώην δημοτική αρχή υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης του έργου σε πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Κεντρικής Διοίκησης και ΟΤΑ». Η απόφαση ένταξης του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» αναρτήθηκε σήμερα στη «Διαύγεια».

Τα νέα της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ έσπευσε να γνωστοποιήσει η πρώην δημοτική αρχή, η οποία κάνει λόγο για «δικαίωση μιας μακράς και επίπονης διαδρομής». Στην ανακοίνωσή της, η παράταξη «Γιάννενα. Νέα Εποχή» προσθέτει ακόμη ότι «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί την απάντηση στις Κασσάνδρες και σε όλους όσοι αμφισβητούσαν την εξασφάλιση της χρηματοδότησης». Αναφέρει δε ότι υποχρέωση της νυν δημοτικής αρχής είναι πια να ολοκληρώσει το έργο, όπως και άλλα έργα, «χωρίς χρονοτριβές».

«Η ανακατασκευή του παλιού Πανεπιστημίου και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο ήταν μία προσωπική επιτυχία του αείμνηστου δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Η συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη άνοιξε τον δρόμο για την παραχώρηση του ακινήτου στο δήμο. Στη συνέχεια και με μελετημένα βήματα το έργο ωρίμασε, δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε. Τώρα χωρίς κανένα εμπόδιο μπορεί να λάβει σάρκα και οστά και να παραδοθεί στους Γιαννιώτες» καταλήγει η παράταξη του Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωση έβγαλε και το Δημαρχείο για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να γίνει το κτίριο λειτουργικό πέραν του ωραρίου που έχει μια δημόσια υπηρεσία (με φιλοξενία δράσεων και τις απογευματινές ώρες). 

Προς αυτήν την κατεύθυνση αναφέρει ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λόγω και της ιστορικής του σύνδεσης με το κτίριο., όπως και ότι, σε συνεργασία με τον ανάδοχο, θα αναζητηθούν βελτιώσεις σε σχέση με τη λειτουργία του κτιρίου.

Σε αυτό το σημείο, υπογραμμίζει με έμφαση ότι οι όποιες βελτιώσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις «πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών οι οποίες δεν αποτυπώθηκαν αντικειμενικά στη φάση της προμελέτης, βάση της οποίας διεξήχθη ο διαγωνισμός».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back