ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το κρυμμένο μυστικό του Μίμα

Εικόνα του άρθρου Το κρυμμένο μυστικό του Μίμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2024, 20:20
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

 Ο Μίμας, ο φυσικός δορυφόρος του Κρόνου είναι γνωστό για την απίστευτη ομοιότητά του με το τρομερό Αστέρι του Θανάτου στην ταινία «Πόλεμος των Άστρων». Έχει όμως και μια άλλη ενδιαφέρουσα διάκριση, σύμφωνα με τους ερευνητές: έναν υπόγειο ωκεανό κρυμμένο κάτω από το παγωμένο και γεμάτο από κρατήρες εξωτερικό του κέλυφος.

Οι αστρονόμοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι τα δεδομένα που ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA σχετικά με την περιστροφική κίνηση και την τροχιά του Μίμα επιβεβαιώνουν την παρουσία ενός ωκεανού κάτω από ένα στρώμα πάγου πάχους 20-30 χιλιομέτρων. Αυτός ο ωκεανός, είπαν, φαίνεται να σχηματίστηκε πρόσφατα, με κοσμικούς όρους, λιγότερο από 25 εκατομμύρια χρόνια πριν και πιθανότατα μεταξύ 5 και 15 εκατομμυρίων ετών.

Τα ευρήματα καθιστούν τον Μίμα μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία για την εξερεύνηση των συνθηκών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον σχηματισμό της ζωής, δεδομένου ότι οι πρώτοι ζωντανοί οργανισμοί της Γης εμφανίστηκαν στις αρχέγονες θάλασσες του πλανήτη μας πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Μίμας γίνεται το μικρότερο από τα πέντε φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος με αδιάσειστα στοιχεία για υπόγειους ωκεανούς, μαζί με τον Εγκέλαδο και τον Τιτάνα του Κρόνου και την Ευρώπη και τον Γανυμήδη του Δία. Υπάρχουν επίσης υποψίες για υπόγειους ωκεανούς σε μερικά άλλα φεγγάρια, συμπεριλαμβανομένης της Καλλιστώς του Δία.

Φωτογραφία: Το διαστημικό σκάφος Cassini στρέφει το μάτι της κάμεράς του προς το φεγγάρι Μίμας του Κρόνου και εντοπίζει τον μεγάλο κρατήρα Herschel, ο οποίος μοιάζει με την ίριδα ενός ματιού που κοιτάζει στο διάστημα/NASA/JPL/Space Science Institute

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back