Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Από τον μαγεμένο ύφαλο στo Cassini

Εικόνα του άρθρου Από τον μαγεμένο ύφαλο στo Cassini
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2017, 19:22
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο μαγεμένος ύφαλος, ο κόκκινος πλανήτης Άρης, το φεγγάρι, οι γαλαξίες, το σύμπαν, και βέβαια ο μεγάλος πρωταγωνιστής των ημερών, το Cassini. Όλα αυτά στην αυλή του αρχοντικού Πυρσινέλλα, όπου το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων φιλοξενεί το φορητό ψηφιακό πλανητάριο, το οποίο κάνει ειδικές προβολές ταινιών θόλου.  Η διοργάνωση αυτή του ΔΗΠΕΘΕ γίνεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σήμερα το πρωί, δεκάδες παιδιά αλλά και μεγάλοι «ταξίδεψαν» στο σύμπαν ενώ ο Κώστας Σακκάς, ένας από τους διαχειριστές του πλανητάριου αυτού και ερασιτέχνης αστρονόμος, εξηγούσε πώς λειτουργεί το τηλεσκόπιο ήλιου, το οποίο είχε στηθεί στην αυλή του αρχοντικού.  «Το ΔΗΠΕΘΕ προσφέρει και φέτος το δώρο του για μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Η προσέλευση είναι μεγάλη και το πιο ευχάριστο είναι ότι τα παιδιά, αλλά και οι γονείς, βγαίνουν από το πλανητάριο χαρούμενα και χαμογελαστά» ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου.

Το φορητό ψηφιακό πλανητάριο θα βρίσκεται στην αυλή του αρχοντικού Πυρσινέλλα μέχρι το βράδυ με διάφορες προβολές ταινιών θόλου. Αναμφίβολα, η πιο αναμενόμενη είναι η νέα παραγωγή του σκηνοθέτη, παραγωγού και συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Φάνη Ματσόπουλου (και συνεργάτη του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου) με τίτλο «Αποχαιρετώντας το Cassini, διάρκειας 20 λεπτών. Η ταινία αυτή έρχεται να αποτυπώσει το Cassini, λίγες μέρες πριν από το λεγόμενο grand finale στις 15 Σεπτεμβρίου. Η διαστημοσυσκευή Cassini είναι μία από τις πιο επιτυχημένες διαστημικές αποστολές στην εξερεύνηση του διαστήματος. Από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017, πραγματοποίησε μια τολμηρή σειρά τροχιών. Μετά από μία τελευταία κοντινή διέλευση από το φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνα, το Cassini πέρασε πάνω από τους παγωμένους δακτυλίους του πλανήτη και ξεκίνησε μια σειρά ριψοκίνδυνων διελεύσεων μεταξύ του πλανήτη και των δακτυλίων. Καμία άλλη αποστολή δεν είχε εξερευνήσει αυτή τη μοναδική περιοχή. Στις 15 Σεπτεμβρίου το Cassini θα εισέλθει στην πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου όπου και θα αποσυντεθεί.

Το πρόγραμμα των απογευματινών και βραδινών προβολών στο Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο έχει ως εξής:

17:30-18:05 «Ο Μαγεμένος Ύφαλος»

18:10-18:45 «Ο Μαγεμένος Ύφαλος»

18:50-19:25 «Από Τη Γη Στο Σύμπαν»

19:30-19:55 «Αποχαιρετώντας το Cassini»

20:00 - 20:25 «Αποχαιρετώντας το Cassini»

20:30-20:50 «Άρης-Ο Κόκκινος Πλανήτης»

20:55-21:15 «Άρης-Ο Κόκκινος Πλανήτης»

21:20-22:00 «Επιστροφή στη Σελήνη για Πάντα»

Οι περιγραφές και τα τρέιλερ των οποίων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.planetariumotg.gr/productions.html.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back