Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

To «κουβάρι» της διαχείρισης των απορριμμάτων

Εικόνα του άρθρου To «κουβάρι» της διαχείρισης των απορριμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2021, 22:26

Η απόφαση του περιφερειάρχη Ηπείρου να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας της μεταφοράς του υπολείμματος στη θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και η επακόλουθη απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου να προσφύγει σε ένδικα μέσα είναι τα νέα κομμάτια του «παζλ» στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα ακόμη κομμάτι, βέβαια, είναι και η ξεκάθαρη στάση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να έχει ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης του ΦοΔΣΑ.

Όλα αυτά (κι όχι μόνο) έρχονται να αναδείξουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο είναι προβληματική. Σε πολιτικό επίπεδο, όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι η περιφερειακή αρχή θέλει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην όλη υπόθεση. Βέβαια, η επιθυμία της, με τον τρόπο που αυτή εκφράστηκε ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, δεν εξηγείται επαρκώς ούτε από το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης του Αλέκου Καχριμάνη ούτε από την πολιτική πρόθεση αποδυνάμωσης και διάλυσης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

Η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους και κατ’ επέκταση στον ΦοΔΣΑ. Μόνο που τον ΦοΔΣΑ δεν τον στηρίζουν όλοι οι δήμαρχοι, και κυρίως οι δήμαρχοι Ιωαννίνων και Ζίτσας για λόγους που επίσης δεν είναι αποσαφηνισμένοι. Προφανώς τα επιχειρήματα περί «ΔΕΚΟ» μοιάζουν πυροτεχνήματα ενώ αυτά που αφορούν λάθος χειρισμούς του προεδρείου επίσης δεν επαρκούν για να εξηγήσουν τη στάση των δημάρχων αυτών.

Ενώ η «μάχη» μεταξύ δημάρχων αλλά και μεταξύ ΦοΔΣΑ και Περιφέρειας Ηπείρου κρατάει εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον, οι υπόλοιποι φορείς της Ηπείρου –με εξαιρέσεις παρατάξεις της Περιφέρειας με την καθεμία να έχει καταθέσει την οπτική της- απέφυγαν να πάρουν θέση. Άλλοι επειδή υποτίμησαν το θέμα, άλλοι επειδή περίμεναν προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά, άλλοι επειδή δεν περίμεναν ότι η όλη υπόθεση θα φτάσει εδώ που έφτασε.

Μόλις σήμερα, έγινε παρέμβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων που βάζει στο στόχαστρό της τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, αποφεύγοντας να εμπλακεί στα των Δήμων. Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, η ουσία της παρέμβασής του παραμένει: Η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους και η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να σεβαστεί τόσο τους πολίτες όσο και την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Παρέμβαση έκανε σήμερα και η Κομματική Οργάνωση ΚΚΕ Ιωαννίνων. Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας Ηπείρου έχει αναδείξει και έχει επιμείνει ιδιαίτερα, όσο καμία άλλη περιφερειακή παράταξη, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων –κι όχι μόνο όσον αφορά τους πολύπαθους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αλλά και τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης από την ΤΕΡΝΑ.

Για το ΚΚΕ Ιωαννίνων, το μείζον θέμα δεν είναι ούτε οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης ούτε η διαχείριση του υπολείμματος, αλλά η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών για τα απορρίμματα σε κάθε επίπεδο. Εκτιμά δε ότι η Ήπειρος βιώνει έναν «πόλεμο ανάμεσα σε δύο ομάδες ηπειρωτών δημάρχων που στοιχίζονται ή αντιτίθενται στην περιφερειακή αρχή, για το ποιος θα ελέγχει τη ‘χρυσοφόρα’ διαχείριση των απορριμμάτων». Το ΚΚΕ Ιωαννίνων στρέφει τα βέλη του και στις δύο πλευρές, αλλά περισσότερο στην περιφερειακή αρχή.

«Σήμερα η περιφερειακή αρχή δείχνει ότι έχει αποφασίσει να ξεμπερδεύει με την ύπαρξη του ΦοΣΔΑ, ώστε να βγει από τη μέση ο μόνος πανηπειρωτικός φορέας που θα μπορούσε να διεκδικήσει συνολικά τον έλεγχο της  διαχείρισης των στερεών αποβλήτων» τονίζει.

Kατά της περιφερειακής αρχής και υπέρ του ΦοΔΣΑ και το ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων, με τον Τομέα Αυτοδιοίκησης της Νομαρχιακής Επιτροπής να εκδίδει ανακοίνωση. Υπεύθυνοι του Τομέα Αυτοδιοίκησης ο Μάκης Χρυσοστόμου και ο Δημήτρης Νάστος, αμφότεροι δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» στην οποία επικεφαλής είναι ο Θωμάς Μπέγκας, αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ.

Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι οι τελευταίοι χειρισμοί της Περιφέρειας Ηπείρου παραβιάζουν το γράμμα του νόμου και ότι έχουν «σαν αποτέλεσμα το διχασμό της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου που μπορεί να αποβεί εν τέλει, σε βάρος των ίδιων των δημοτών». Χαρακτηρίζει δε την απόφαση του περιφερειάρχη για την απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας μεταφοράς του υπολείμματος ως μια κίνηση «’υπεξαίρεσης’ μιας κατεξοχήν αρμοδιότητας των ΟΤΑ του πρώτου βαθμού».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του «Κινήματος Αλλαγής» τονίζει ότι στηρίζει σε όλα της τα σκέλη την ομόφωνη απόφαση του ΦοΔΣΑ για την άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων κατά των «πραξικοπηματικών», μονομερών ενεργειών της Περιφέρειας Ηπείρου γύρω από τα σκουπίδια.

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι «Ορίζοντες Ηπείρου» με επικεφαλής τον Σπύρο Ριζόπουλο που σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου δεν είχαν χαριστεί σε καμία από τις δύο πλευρές, όπως υπενθυμίζεται, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στον ΦοΔΣΑ. «Οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν εκφραστεί επίσημα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων πολλές φορές. Η τελευταία παρέμβαση του επικεφαλής τους, Σπύρου Ριζόπουλου, έγινε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 26 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας διαμόρφωσε τα πολιτικά δεδομένα πάνω στα οποία ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων φαίνεται ότι κατανόησε ότι η στάση που κρατούσε μέχρι πρόσφατα ήταν νομικά ασταθής» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back