ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κόστος των διοδίων… «στενεύει» τους νέους δρόμους

Εικόνα του άρθρου Το κόστος των διοδίων… «στενεύει» τους νέους δρόμους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2017, 10:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο νέος οδικός άξονας, εκεί που πρακτικά υπήρχαν δρόμοι φτιαγμένοι πριν από 4 δεκαετίες και πλέον, θα αλλάξει πολλά δεδομένα στην μετακίνηση και θα ανοίξει το «δρόμο προς νότο» για την Ήπειρο, επιφέροντας μια αλλαγή εξίσου σημαντική με εκείνη που έφερε η Εγνατία. Τα διόδια όμως, θα «στενέψουν» αυτό το δρόμο. Από τα Γιάννενα μέχρι το Αντίρριο, θα υπάρχουν τέσσερις σταθμοί διοδίων σε Τέροβο, Μενίδι, Αγγελόκαστρο και Κλόκοβα με το συνολικό κόστος να αναμένεται κοντά στα 13 ευρώ.  Άλλα τόσα, είναι τα έξοδα για τη γέφυρα, που τουλάχιστον τώρα θα έχει δρόμο στα δύο άκρα της για να δικαιολογεί την υψηλή τιμή. Από εκεί και πέρα, από Πάτρα ως Αθήνα, υπάρχουν άλλοι 4 σταθμοί με συνολικό κόστος κοντά στα 9 ευρώ. Συνολικά δηλαδή, το ταξίδι προς Αθήνα θα κοστίζει σε διόδια 36 ευρώ περίπου, αυξημένο κατά σχεδόν 45% σε σχέση με σήμερα.

«Μπλόκα» όμως θα υπάρχουν και από τις εναλλακτικές διαδρομές προς Αθήνα: τα νέα κομμάτια του Ε65 θα έχουν δύο σταθμούς διοδίων που αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα. Αντίστοιχα, στην Εγνατία το κόστος του χιλιομέτρου με τα νέα διόδια, αναμένεται να κυμανθεί στα 7 λεπτά. 

Το χειρότερο είναι ότι πριν το 2018 δεν πρόκειται να λειτουργήσει το σύστημα των «αναλογικών διοδίων». Ο φόβος ότι οι δρόμοι δεν θα έχουν κίνηση, άρα και έσοδα, καθώς στην Ελλάδα τα καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια καθιστούν πολύ ακριβές, δυσανάλογα με τα εισοδήματα, τις μετακινήσεις, είναι έντονοι. Όπως επίσης, είναι έντονη η ανάγκη να δούμε επιτέλους, γιατί κοστίζουν τόσο ακριβά τα οδικά έργα στην Ελλάδα, έργα τα οποία θα έπρεπε να υπήρχαν εδώ και δεκαετίες…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back