ΚΟΣΜΟΣ

Κοσσυφοπέδιο: Το σχέδιο Κούρτι για αποκλιμάκωση της έντασης

Εικόνα του άρθρου Κοσσυφοπέδιο: Το σχέδιο Κούρτι για αποκλιμάκωση της έντασης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2023, 00:46
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, ένα σχέδιο για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα του, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι. Θα περιλαμβάνει νέες τοπικές εκλογές και μείωση των δυνάμεων της ειδικής αστυνομίας, υποκύπτοντας στις πιέσεις των δυτικών συμμάχων του.

Ωστόσο, η σύλληψη, την ίδια ημέρα, ενός Σέρβου που αναγνωρίστηκε από τον Αλβανό υπουργό Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου ως οργανωτής επιθέσεων εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια σερβικών ταραχών τον περασμένο μήνα, προκάλεσε νέα οργή στην ασταθή περιοχή.

Περίπου 200 Σέρβοι συγκεντρώθηκαν στη Βόρεια Μιτρόβιτσα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη, ενώ η αλβανική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές. 

Περίπου 30 στρατιώτες της KFOR και 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στα τέλη του περασμένου μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων από Αλβανούς δημάρχους μετά από τοπικές εκλογές στις οποίες η συμμετοχή ήταν μόλις 3,5%, αφού οι Σέρβοι που αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να αποσύρει τους δημάρχους, να απομακρύνει την αστυνομία που χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάστασή τους και να διατηρήσει τη συμφωνία του 2013 για μια ένωση αυτόνομων σερβικών δήμων στην περιοχή.

Ο Κούρτι δήλωσε ότι «οι βίαιες (σερβικές) ομάδες έχουν αποσυρθεί από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου (και ως εκ τούτου) η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου σε τρία δημοτικά κτίρια θα μειωθεί».

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου θα συντονιστεί με όλους τους φορείς και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε τέσσερις δήμους στο βορρά», δήλωσε ο Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Είπε ότι παρουσίασε το σχέδιό του στους απεσταλμένους της ΕΕ και των ΗΠΑ και ζήτησε να υπάρξει μια επόμενη συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες.

Ο Κούρτι δεν είπε τίποτα για τη δημιουργία ένωσης των σερβικών δήμων, η οποία θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή της σερβικής πλειοψηφίας. Ο ίδιος δεν ήθελε να εφαρμόσει τη συμφωνία, επικαλούμενος φόβους ότι θα ωθούσε την περιοχή να επιδιώξει την επανένωση με τη Σερβία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα το Κοσσυφοπέδιο να παραχωρήσει μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους πριν οργανώσει νέα ψηφοφορία.

Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι με τη σύλληψη του Milenkovic «ο Kurti έδειξε ότι τον ενδιαφέρει μόνο η σύγκρουση».

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back