ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Κόντρα ρόλος» στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου «Κόντρα ρόλος» στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2021, 18:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων απάντησε στις καταγγελίες της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου και τη νέα ένταση που έχει προκληθεί για αποφάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η απάντησή της είναι για άλλη μια φορά διχαστική, κατηγοριοποιεί τους καλλιτέχνες της πόλης, ενώ ελέγχεται έντονα για την ακρίβειά της. 

Η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου κατήγγειλε ότι η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Χριστίνα Κωτσαντή προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της θερινής παραγωγής «Από γιορτή σε γιορτή: Η Πασκαλιά της Λευτεριάς» του Χρήστου Χρηστοβασίλη, με προϋπολογισμό 42.480,34 ευρώ. Την ίδια καταγγελία έκαναν λίγο αργότερα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» Βάσω Μέγα και Αλεξάνδρα Μπέγκα, με δημόσια επιστολή τους προς την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ. 

Η απάντηση δεν ήρθε από το ΔΗΠΕΘΕ, αλλά από τα... κεντρικά, από το Δημαρχείο, το οποίο υποστηρίζει τις ενέργειες της προέδρου, με το επιχείρημα ότι αυτές βασίζονται σε ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή αναφέρεται σε αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου με τις οποίες ορίστηκε μια τριμελής επιτροπή για την επιλογή προτάσεων σχετικών με τα 200 χρόνια από το 1821 και για την εξουσιοδότηση της προέδρου να «υπογράψει τα σχετικά με το απαιτούμενο θέμα έγγραφα και συμβάσεις». Κάπου εδώ υπάρχει ένα σημαντικό κενό...

Το επιχείρημα της δημοτικής αρχής «προσκρούει» στην επίμαχη ομόφωνη απόφαση για τον ορισμό της επιτροπής (απόφαση 8/2021, από τις 5 Φεβρουαρίου 2021), όπου αναφέρεται: «Επίσης λόγω του ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία επιλογής Καλλιτεχνικού Διευθυντή η επιτροπή θα αξιολογεί και θα επιλέγει τις προτάσεις τις οποίες θα προτείνει για υλοποίηση στο διοικητικό συμβούλιο».

Πρώτα ενημερώνεται δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο για τις αξιολογημένες προτάσεις -κάτι που είναι εύλογο, καθώς το κυρίαρχο όργανο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο κι όχι μια επιτροπή- και μετά υπογράφει η πρόεδρος ή η αντιπρόεδρος. Για του λόγου το αληθές, η απόφαση αναφέρει:


Η συγκεκριμένη απόφαση άλλαξε στις 26 Μαρτίου 2021 σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της επιτροπής, όταν παραιτήθηκε μέλος της. Κατά τα λοιπά, η απόφαση ανασύνθεσης της επιτροπής, αναγνωρίζει ως ισχύοντα όσα προβλέφθηκαν από την αρχική απόφαση.

Η επιτροπή λοιπόν αξιολόγησε και ενέκρινε την πρόταση για το έργο του Χριστοβασίλη, χωρίς να την παρουσιάσει πρώτα στο διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου, ως όφειλε.

Σε αυτό το σημείο, η δημοτική αρχή είναι ανακριβής και οι ισχυρισμοί της δεν ισχύουν. Ακόμα κι αν το επιχείρημα της δημοτικής αρχής γινόταν αποδεκτό, θα ήταν τουλάχιστον λάθος η πολιτική επιλογή ισχυροποίησης μιας επιτροπής με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Θεάτρου.

Επιπλέον παραμένει ένα ακόμη ερώτημα: για ποιο λόγο το ΔΗΠΕΘΕ, μετά από τόσους μήνες απουσίας από τα πολιτιστικά δρώμενα, δεν περίμενε την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, η οποία αναμένεται να γίνει άμεσα. 

Πέραν όμως των διοικητικών ζητημάτων, επικρέμεται ένα πρόβλημα που τείνει να «μονιμοποιηθεί», στον τρόπο διοίκησης του ΔΗΠΕΘΙ. Η δημοτική αρχή στην ανακοίνωσή της κατηγορεί για «ψεύδη» την Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου: «Είναι απολύτως κατανοητές οι δυσκολίες που διέρχεται ο καλλιτεχνικός χώρος εξ αιτίας των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία.  Όμως αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν ούτε με ψεύδη, ούτε με επιθέσεις, ούτε με πολιτικούς εκβιασμούς». Ωστόσο, οι αιτιάσεις της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου έχουν βάση και δεν είναι ψευδείς, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις του ΔΗΠΕΘΙ.

Η δημοτική αρχή επίσης, επιλέγει να «διαιρέσει» τους καλλιτέχνες, αναφερόμενη σε καταγγελίες που γίνονται από «μέρος των καλλιτεχνών της πόλης που αντιπροσωπεύει η  Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου». Αφενός, ακόμα και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη παραγωγή συμμετέχουν στην Ένωση Καλλιτεχνών, αφετέρου, η ίδια η δημοτική αρχή, με την ίδια λογική κατηγοριοποίησης, αντιπροσωπεύει «μέρος» των εκλογέων της πόλης και μάλιστα όχι το πλειοψηφικό…

Στην ανακοίνωση η δημοτική αρχή σημειώνει ότι τόσο αυτή, όσο και το ΔΗΠΕΘΕ «είναι ανοιχτά σε συνεργασίες, έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν το καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής», που στην ίδια παράγραφο της ανακοίνωσης, το εγκαλεί: «Σε κάθε περίπτωση οι συκοφαντίες που εξαπολύουν για μία ακόμη φορά αποτελούν ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου το οποίο η δημοτική αρχή δεν θα ακολουθήσει».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back