Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κόντρα για τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών

Εικόνα του άρθρου Κόντρα για τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2016, 11:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέντε σημεία, με το πέμπτο, το χρηματικό να είναι και το ουσιαστικότερο σημείο διαφωνίας τους, θέτουν οι πρυτάνεις για το σχέδιο νόμου για μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Στην έκτακτη σύνοδό τους, ουσιαστικά διαφωνούν με κατάργηση των διδάκτρων (όπου αυτό προβλέπεται από το νόμο), τονίζοντας ότι «δεν προβλέπεται αναπλήρωση των πόρων που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των ΠΜΣ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία». Η αλήθεια είναι ότι διαδοχικά οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν περικόψει δραματικά τα χρήματα για την Παιδεία, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες των πανεπιστημίων. Ωστόσο, οι καθηγητές αντιδρούν κυρίως στο γεγονός ότι με το νόμο κόβεται το… παντεσπάνι τους, καθώς απαγορεύονται με το νέο νόμο οι επιπλέον αμοιβές για τα μεταπτυχιακά. Εξ ου και «δεν εξασφαλίζονται οι πόροι». Κατά τα λοιπά, οι πρυτάνεις επικαλούνται και πάλι το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και λένε ότι ο νόμος ρυθμίζει θέματα «που θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο του εσωτερικού κανονισμού και των θεσμικών οργάνων των πανεπιστημίων», λένε ακόμα ότι ο νόμος «δεν λαμβάνει υπόψη του το υπάρχον τοπίο της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, το οποίο έχει προκύψει με βάση την επιστημονική ιδιαιτερότητα και την ακαδημαϊκή ιστορία κάθε ιδρύματος», ότι «εν προβλέπει ακαδημαϊκά κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης των ΠΜΣ» και «αναμένεται να προκαλέσει την αδυναμία λειτουργίας αξιόλογων ΠΜΣ, αυξάνοντας τις ροές φοιτητών και νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, συρρικνώνοντας τον δημόσιο εκπαιδευτικό χώρο».

Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα από τα βέτο των δανειστών ήταν στο νόμο για τα ΑΕΙ, ακριβώς στο σημείο που προβλέπεται η κατάργηση των αμοιβών των πανεπιστημιακών, ενώ δεν είχαν πρόβλημα για παράδειγμα, στη μείωση σχεδόν κατά 50% των δαπανών για τα ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την άλλη, το επιχείρημα του υπουργείου ότι με αυτό τον τρόπο θα βρούνε ευκαιρίες εργασίας νέοι επιστήμονες, ανατρέπεται από το… 1ο λεπτό καθώς η πιο πρόσφατη προκήρυξη για νέους επιστήμονες, τους πληρώνει με κάτι λιγότερο από 500 ευρώ μεικτά για να κάνουν πανεπιστημιακά μαθήματα…

Εν τέλει, οι πρυτάνεις ζητάνε να προσδιορισθούν άμεσα τα ακαδημαϊκά κριτήρια για τον έλεγχο ποιότητας και την εξωτερική αξιολόγηση των ΠΜΣ μέσω της ΑΔΙΠ και τονίζουν ότι τα δίδακτρα «δεν μπορεί να καθορίζονται οριζόντια και ατεκμηρίωτα, αλλά μετά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κέντρων κόστους, με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους ακαδημαϊκούς και στρατηγικούς στόχους κάθε πανεπιστημίου». Αναγνωρίζουν πάντως ότι πολιτεία και ιδρύματα «οφείλουν να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών στα ΠΜΣ» και θεωρούν ότι ζητήματα ίδρυσης, λειτουργίας και διαχείρισης των ΠΜΣ πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων και των εσωτερικών διαδικασιών κάθε ιδρύματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back