ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Εν μέσω θέρους... δίδακτρα

Εικόνα του άρθρου Εν μέσω θέρους... δίδακτρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2023, 16:43
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Με μια απόφαση που πάρθηκε την τελευταία μέρα λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για καλοκαίρι, στην «προδιακοπική» συνεδρίαση της συγκλήτου, το ίδρυμα αποφάσισε στην πράξη το εξής:

Να επιτρέψει σε όποιο τμήμα επιθυμεί, να βάλει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα που διοργανώνει.

Η απόφαση είναι κομβική, καθώς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν από τα τελευταία που επέτρεπαν την ελεύθερη (τουλάχιστον, ανέξοδη) πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και αρνούνταν την αγοραία εκδοχή της ακαδημαϊκής δραστηριότητας.

Πρακτικά, η απόφαση δεν «επιβάλλει», αλλά «επιτρέπει». Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία πέρασε, δεν προμηνύει… αντίθετες διαθέσεις.

Επίσης, η απόφαση αναίρεσε παλιότερη, η οποία απαγόρευε ουσιαστικά τα δίδακτρα σε μεταπτυχιακά του ιδρύματος.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ με ανακοίνωσή τους, καθώς επίσης και ο Σύλλογος ΔΕΠ, ο οποίος μάλιστα είχε εκφράσει τις θέσεις του πριν τη συνεδρίαση της συγκλήτου, ζητώντας την άμεση ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας, από το συμβούλιο διοίκησης.

Κάτι τέτοιο πρακτικά δεν συνέβη και η απόφαση πέρασε «υποδόρια».

Ο σύλλογος ΔΕΠ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Η απελευθέρωση των διδάκτρων στα ΠΜΣ θα είναι αρνητική εξέλιξη για το ΠΙ, καθώς οδηγεί σε σπουδές-εμπόρευμα, γεγονός απαράδεκτο. Αποτελεί δε κατά την άποψή μας ένα ακόμα βήμα προς την κατάργηση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θέτει υπό αμφισβήτηση το συνολικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ. Αναλογιζόμενοι την έντονη επαναφορά της δημόσιας συζήτησης για την «αναγκαιότητα» αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το αν η πρόταση για τα ΠΜΣ εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την αποδοχή ενός νέου ακαδημαϊκού status».

Οι ακαδημαϊκοί τονίζουν επίσης ότι η επιβολή διδάκτρων θα έχει σημαντικές ακαδημαϊκές επιπτώσεις, καθώς θα συρρικνώσει  σημαντικά τον πληθυσμό των μεταπτυχιακών φοιτητών, λόγω του κόστους (διαβίωση και δίδακτρα),με άμεση συνεπαγωγή την μείωση των υποψηφίων διδακτόρων και ερευνητών».

Σημειώνεται ότι θα είναι η δεύτερη μείωση του φοιτητικοί πληθυσμού στα Γιάννενα, μετά τις δύο συνεχόμενες χρονιές εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πρόκειται ωστόσο για την ίδια πολιτική αντίληψη, του περιορισμού της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, την οποία υπηρετεί το Υπουργείο Παιδείας.

Ο σύλλογος ΔΕΠ προσθέτει ότι   η διοίκηση του ιδρύματος προώθησε την απόφαση εν μέσω θέρους (η πρόταση από το συμβούλιο διοίκησης έγινε στις 21 Ιουλίου), απουσία φοιτητών και προσωπικού και δημιουργεί έτσι τετελεσμένα, αποφεύγοντας αντιδράσεις.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική που σήμερα όμως λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις, καθώς η διοίκηση δεν ελέγχεται πλέον από θεσμικά αντίβαρα και δεν λογοδοτεί πουθενά¨τονίζει ο σύλλογος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back