ΗΠΕΙΡΟΣ

Κομμένο:οι μαύρες μέρες της ιστορίας

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2017, 12:28
ΗΠΕΙΡΟΣ

Κοντά τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, η Ήπειρος θυμάται και τις πληγές της. Για μια οκταετία περίπου, είτε από τους ναζί κατακτητές, είτε από το επίσημο ελληνικό κράτος, Ηπειρώτες έχαναν τη ζωή τους σε εκτελεστικά αποσπάσματα. Σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια, σειρά πήρε το Κομμένο της Άρτας, όταν χαράματα 16 Αυγούστου, εκατό άνδρες του 12ου λόχου του 98ου Συντάγματος της Βέρμαχτ, ξεκίνησαν την έφοδο στο χωριό.

Χρησιμοποιώντας ως βάση της επιχείρησης το καμπαναριό της εκκλησίας, κυριολεκτικά δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Η πράξη αντεκδίκησης για το θάνατο γερμανών στρατιωτών από ελληνικά αντάρτικα σώματα, αλλά και ουσιαστικά, μια πράξη «εκτόνωσης» των χειρότερων ανθρώπινων ενστίκτων του στρατού του κατακτητή, κατέληξε σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας: μέσα σε ένα πρωί, στο Κομμένο θανατώθηκαν 317 άνθρωποι, ανάμεσά τους 97 παιδιά από νήπια έως 15 ετών και 119 γυναίκες.

Οι περιγραφές όσων επέζησαν της σφαγής, είναι δραματικές. Οι ναζί, χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση, κυριολεκτικά κατέσφαξαν όσους βρήκαν μπροστά τους εκείνο το πρωί. Φυσικοί εντολείς της σφαγής, ήταν ο Γιόζεφ Ζάλμινγκερ, ο 40χρονος τότε διοικητής του 98ου Συντάγματος, ο οποίος σκοτώθηκε σε ενέδρα του ΕΔΕΣ λίγους μήνες αργότερα.  

Σήμερα, στις εκδηλώσεις μνήμης θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος 

Όλα τα θύματα του Κομμένου, είναι καταγραμμένα εδώ


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back