ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία λίγο πριν τις εκλογές

Εικόνα του άρθρου Κομισιόν: Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία λίγο πριν τις εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2024, 20:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» κατά της Γαλλίας πριν από τις εκλογές, στις οποίες οι υποψήφιοι για το χρίσμα δίνουν πλούσιες υποσχέσεις για δαπάνες.

Η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ αποτελεί πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν -με έλλειμμα πολύ πάνω από το όριο της ΕΕ- και επίσης θέτει σε τροχιά σύγκρουσης με μια μετεκλογική κυβέρνηση στην οποία ενδεχομένως θα κυριαρχεί η ακροδεξιά ή ο αριστερός συνασπισμός.

Και οι δύο ομάδες έχουν δώσει μεγάλες δεσμεύσεις για δαπάνες ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αφήνουν το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν πίσω στην τρίτη θέση.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός έχει δεσμευτεί να καταργήσει τη σκληρά διεκδικούμενη μεταρρύθμιση του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό και να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται στην εφηβεία τους. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν θέλει επίσης να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα καύσιμα και στην προεκλογική εκστρατεία του 2022 υποσχέθηκε να απαλλάξει τους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών από τον φόρο εισοδήματος.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο ενώνει την Αριστερά, θέλει να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να παγώσει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων.

Το έλλειμμα της Γαλλίας -η διαφορά μεταξύ των κρατικών δαπανών και των εσόδων- ήταν 5,5% της οικονομικής παραγωγής το 2023 και προβλέπεται να παραμείνει στο 5% το 2025, πολύ πάνω από το όριο του 3% της ΕΕ. Το δημόσιο χρέος ήταν 110,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2023 και προβλέπεται να αυξηθεί στο 113,8% μέχρι το 2025, σε σύγκριση με το όριο της ΕΕ του 60% του ΑΕΠ. "Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους υποδεικνύει υψηλό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα", δήλωσε η Επιτροπή.

Οι άλλες χώρες και η Ελλάδα

Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ανοίγει για Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία. Όσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι αντιμετωπίζει ανισορροπίες, που έχουν αμβλυνθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αν και εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία. Αντίστοιχες ανισορροπίες αντιμετωπίζουν επίσης Γερμανία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ολλανδία, Σουηδία και Σλοβακία. Υπερβολικές ανισορροπίες αντιμετωπίζει η Ρουμανία, για την οποία και χτυπάει καμπανάκι.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν πέρυσι, οι χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες πρέπει να μειώνουν τα «υπερβολικά» ελλείμματα κατά 0,5% ετησίως. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί η οικονομική ανάπτυξη, οι κανόνες επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία για δαπάνες σε θέματα άμυνας, πράσινης και ψηφιακής πολιτικής.

Η σημερινή κίνηση της Επιτροπής ανοίγει μια πολύμηνη διαδικασία συζητήσεων και αναλύσεων, με τους υπουργούς Οικονομικών να αναμένεται να εγκρίνουν επίσημες συστάσεις προς τους μεγάλους δαπανητές για τη διόρθωση των ανισορροπιών τους τον Δεκέμβριο. 

Φωτογραφία: European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back