ΗΠΕΙΡΟΣ

Κομισιόν: Απαραίτητη η διαβούλευση με τους πολίτες

Εικόνα του άρθρου Κομισιόν: Απαραίτητη η διαβούλευση με τους πολίτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2018, 23:19
ΗΠΕΙΡΟΣ

Απαραίτητη προϋπόθεση η ενημέρωση και η διαβούλευση με τους πολίτες: Αυτή είναι η απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της «Λαϊκής Ενότητας» Νίκος Χουντής για το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χερσαία περιοχή της Ηπείρου. Μια προϋπόθεση δηλαδή που κάθε άλλο παρά τηρήθηκε… 

Όσο για τη «συμμετοχή» προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Νatura 2000 στο «οικόπεδο» ερευνών, ο επίτροπος Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλα αναφέρει ότι εργασίες μπορούν να γίνουν μόνο εφόσον εξακριβωθεί ότι δεν θα επηρεάσουν την ακεραιότητα των τόπων…  «Η εκτίμηση αυτή πρέπει να εξετάσει όλες τις πτυχές των εργασιών και τις σωρευτικές επιπτώσεις τους και να λάβει υπόψη τυχόν σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές» τονίζει. 

Στο ερώτημα του κ. Χουντή αν μπορεί να αποχαρακτηριστούν προστατευόμενες περιοχές σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της έρευνας για υδρογονάνθρακες, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει «μόνο εφόσον αυτό δικαιολογείται από τη φυσική εξέλιξη, σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας για τους οικοτόπους, και όχι ως συνέπεια μιας επιβλαβούς δραστηριότητας».

Πιο συγκεκριμένα για το μεγάλο ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών, ο κ. Βέλα απαντά ότι «το έργο θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία μεταφέρει επίσης στο ενωσιακό δίκαιο τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Aarhus για τη συμμετοχή του κοινού» και σημειώνει πως «η ανωτέρω οδηγία και το άρθρο 6 ορίζει τις πληροφορίες για τα δικαιώματα συμμετοχής του κοινού και το άρθρο 11 εξασφαλίζει ότι η απόφαση των αρχών μπορεί να ελεγχθεί από εθνικό δικαστήριο». Προσθέτει δε ότι η οδηγία 2003/4/ΕΚ περιέχει διατάξεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές πληροφορίες που παρέχουν οιδημόσιες αρχές κατόπιν αίτησης (άρθρο 3) ή μέσω ενεργού διάδοσης (άρθρο 7) και καταλήγει: «Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν αν οι οδηγίες αυτές εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανάλογα με τη φύση των εργασιώνκαι τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back