ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Κοινωνική Οικονομία: Τι λένε προεκλογικά τα κόμματα;

Εικόνα του άρθρου Κοινωνική Οικονομία: Τι λένε προεκλογικά τα κόμματα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2023, 10:51
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορεί ο τομέας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας να θεωρείται ο «οιονεί τρίτος» στην πολιτική της ΕΕ, στην Ελλάδα όμως η κρατική σχέση με τους φορείς ΚΑΛΟ είναι ακόμα εμβρυακή, 12 χρόνια μετά τον πρώτο σχετικό νόμο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφόρησε σε μεγάλο βαθμό για τα τεκταινόμενα στο χώρο. Μια από τις πρώτες της αποφάσεις ήταν ο υποβιβασμός της σχετικής διεύθυνσης του Υπουργείου Εργασίας. Στη συνέχεια ακολούθησαν απειροελάχιστες παρεμβάσεις και νομοθετήματα, όπως πχ η απόδοση αριθμού ΓΕΜΗ στους φορείς ΚΑΛΟ.

Ο χώρος όμως βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, καθώς προσφέρει μια πιθανή διέξοδο, με συγκεκριμένες δυνατότητες, σε πολύ δύσκολους καιρούς. Στα Γιάννενα υπάρχει η Ένωση «Κοινό ΚΑΛΟ», από τις πιο δραστήριες στην Ελλάδα, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν από εκείνες που «έτρεξαν» ένα πρόγραμμα στήριξης, έστω και αν οι όροι του δεν ήταν ακριβώς αυτό που χρειάζεται η κοινωνική οικονομία.

Ας δούμε λίγο ποια κόμματα λένε τι, σχετικά με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, στα προεκλογικά τους προγράμματα

Νέα Δημοκρατία

Η ΝΔ δεν λέει τίποτα για τους φορείς ΚΑΛΟ στο πρόγραμμά της. Δεν περιλαμβάνει κάτι ούτε για την πιο δημοφιλή τελευταία, δραστηριότητα του χώρου, τις ενεργειακές κοινότητες.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος με επαφές και συζητήσεις που ενίοτε συμπεριλαμβάνονται στις προεκλογικές του προτάσεις. Παρότι ο νόμος για τους φορείς ΚΑΛΟ που ισχύει σήμερα, έγινε επί των ημερών του, ως κυβέρνηση δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο για τη στήριξή τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, τα στελέχη του βρέθηκαν να έχουν ελάχιστη γνώση ή και να λένε ανακρίβειες, σχετικά με τους φορείς ΚΑΛΟ.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει κάποιες προτάσεις, όπως για παράδειγμα για τις ενεργειακές κοινότητες, με περισσότερες άδειες «αυτοπαραγωγών» και συνδέσεις στο δίκτυο. Αναφέρει επίσης ότι «Το κράτος για να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να αναβαθμιστεί, ώστε να μπορεί να λαμβάνει παραγωγικές πρωτοβουλίες, να ανακτά έδαφος από τον ιδιωτικό τομέα και να συμβιώνει ισότιμα και παραγωγικά με την κοινωνική οικονομία».

Ακόμα, υπόσχεται νέο νόμο -πλαίσιο «για το δικαίωμα στη στέγη και ίδρυση κεντρικής διοικητικής δομής για την υλοποίηση, δημοσίων έργων αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος για κοινωνική κατοικία».

ΠΑΣΟΚ

To ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στέκεται κυρίως στο θέμα της κοινωνικής κατοικίας. Στο πρόγραμμά του προτείνει μεταξύ άλλων την επιδότηση ενοικίου και την «κατασκευή και παροχή 30.000 κοινωνικών κατοικιών μέσω ρυθμιζόμενων τιμών ενοικίασης», με παράλληλη παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακινήτων, για χρήση, καθώς και περιορισμούς και κανόνες εκμετάλλευσης ακινήτων.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ προτάσσει την «πρόσβαση όλων των πολιτών στην παραγωγή ΑΠΕ με ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων».

Μερα25

Το ΜέΡΑ25 έχει την πιο εκτενή αναφορά σε ζητήματα όπως η κοινωνική οικονομία. Μεταξύ άλλων θεωρεί ότι «οι συνεργατικές επιχειρήσεις αποτελούν το αντίδοτο στην εργοδοτική αυθαιρεσία», ενώ στα ενεργειακά αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι στις ενεργειακές κοινότητες. 

Πλαίσιο προτάσεων για την Κοινωνική Οικονομία έχει και η Ελληνική Λύση, εδώ.

Το ΚΚΕ, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο, το 2016, είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «βασικό μοχλό για την ιδιωτικοποίηση και παράδοση στο κεφάλαιο κοινωνικών υπηρεσιών που καλύπτονταν από το κράτος. Κοινωνικές ανάγκες που καλύπτονταν με ευθύνη του κράτους, μεταφέρονται στις πλάτες των εργαζομένων που θα πρέπει να πληρώνουν ακριβά».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back