ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Κοινωνικά άδικα τα τέλη»

Εικόνα του άρθρου «Κοινωνικά άδικα τα τέλη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2019, 19:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στην ανακοίνωσή της η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα χαρακτηρίζει «κοινωνικά άδικη» την πρόταση της δημοτικής αρχής για τα τέλη και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υποχρεώνει τους πολλούς, τους φτωχούς, τους κατοίκους, να πληρώνουν τα τέλη που κανονικά αντιστοιχούν στις επιχειρήσεις».

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει: «Ο βασικός συντελεστής για τις κατοικίες π.χ. στα Γιάννενα είναι 1,75 ευρώ/τ.μ. και για τις επιχειρήσεις που παράγουν περισσότερα απορρίμματα (εστίαση, σούπερ μάρκετ) αυξάνει ελάχιστα, στα 4,80 ευρώ/τ.μ. Η σχέση ανάμεσα στο συντελεστή για την κατοικία και στον υψηλότερο συντελεστή για τις επιχειρήσεις, είναι μόλις 1:2,8 - ενώ ακόμα και το νομικό πλαίσιο επιτρέπει αυτή η σχέση να φτάνει ως και το 1:10».

Ακόμα, καταγγέλλει την πρόταση ως «περιβαλλοντικά άδικη γιατί, τσουβαλιάζοντας όλες τις επιχειρήσεις σε ένα συντελεστή εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με των κατοικιών, δεν δίνει κανένα κίνητρο για μια πραγματική μείωση των απορριμμάτων» και ως «πρόχειρη και ατεκμηρίωτη γιατί ουσιαστικά ορίζει όλους τους συντελεστές στην τύχη, χωρίς να δίνει κανένα πραγματικό στοιχείο για το πόσα απορρίμματα παράγει κάθε χρήση, παρότι σύμφωνα με το νόμο οι συντελεστές θα πρέπει να βασίζονται και σε τέτοιες εκτιμήσεις». 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back