Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 5-06-2019, 10:30
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κοινή κραυγή αφύπνισης για το κλίμα, απευθύνουν με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 24 οργανώσεις - μέλη της συμμαχίας για το Κλίμα, προερχόμενες από το ευρύ φάσμα της κοινωνίας των πολιτών. 

Με κοινή τους δήλωση-έκκληση ζητούν από όλα τα κόμματα να επανεπεξεργαστούν άμεσα τις θέσεις τους για την ελληνική ενεργειακή και κλιματική πολιτική, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις υποδείξεις της επιστήμης και τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Υπενθυμίζεται η ανακοίνωση του ΟΗΕ, τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με την οποία έως το 2030 επιβάλλεται να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και σε περίπου 25 χρόνια να εκμηδενιστούν. Σε άλλη περίπτωση, χάνεται ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που, όπως σημειώνεται, θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας.. Οι συνέπειες, τονίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ, θα είναι δραματικές, μη αναστρέψιμες..

«Το ζήτημα παραμένει εξαιρετικά επείγον, με δεδομένο ότι οι πολιτικές, οι οποίες θα αποφασιστούν από όλα τα κράτη τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, θα καθορίσουν εν πολλοίς αν η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας παραμείνει κοντά στα πιο "βιώσιμα" επίπεδα του +1,5°C» σημειώνεται στο κοινό κείμενο των 24 οργανώσεων» και προστίθεται: «Η ελληνική κλιματική πολιτική μέχρι σήμερα, όπως αυτή έχει εκφραστεί από όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις υποδείξεις της επιστήμης με αποτέλεσμα να συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των +3,5°C. 

Άνοδος της θερμοκρασίας σε αυτό το επίπεδο μεταφράζεται σε μη-αναστρέψιμες κοινωνικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενδεχομένως και σε ερημοποίηση σημαντικών τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Παρ' όλα αυτά, και σε αντίθεση με τον διεθνή πολιτικό διάλογο, η κλιματική αλλαγή απουσιάζει από την προεκλογική ατζέντα των ελληνικών κομμάτων».

Δεδομένων των περιορισμένων περιθωρίων για δράση, οι αντιπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών ζητούν από όλα τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν δημόσια ότι θα συνεργαστούν από κοινού, ώστε η πρώτη -συμβολική, αλλά και ουσιαστική- πράξη του νέου κοινοβουλίου να είναι η άμεση κήρυξη της χώρας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή», ακολουθώντας το παράδειγμα των κοινοβουλίων της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας, τα οποία υιοθέτησαν αντίστοιχα ψηφίσματα.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να υιοθετηθούν ως το 2020 από το ελληνικό κοινοβούλιο τα απαραίτητα μέτρα και οι πολιτικές, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές της χώρας στο μισό ως το 2030 και τις εκμηδενίζουν περίπου το 2040, δηλαδή, οδηγούν στην οριστική απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) το αργότερο ως το 2040, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, και εν γένει ενσωματώνουν τις υποδείξεις της επιστήμης για την επίτευξη του 1,5°C σε όλους τους τομείς της οικονομίας» διευκρινίζουν οι οργανώσεις και καταλήγουν:


Οι οργανώσεις 

Οι οργανώσεις, που συνυπογράφουν την έκκληση είναι:

Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Actionaid, AIESEC, Greenpeace, HIGGS, IFOAM, Medasset, NO OIL Θεσπρωτίας, WWF Ελλάς.

Φωτογραφία: Friday’s for Future Greece

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
elpe-bp 2 Ντοτη3