Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Όχι στα υδροηλεκτρικά στα Θεοδώριανα

Εικόνα του άρθρου «Κοινό των Ηπειρωτών»: Όχι στα υδροηλεκτρικά στα Θεοδώριανα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2021, 12:34
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την κάθετη αντίθεσή τους στη νέα προσπάθεια κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών έργων διατύπωσαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι των Θεοδώριανων Άρτας, έχοντας στο πλευρό τους φορείς και συλλογικότητες.

Το Σάββατο 7 Αυγούστου, στο χωριό της Άρτας έγινε συνέλευση που συγκάλεσε ο Σύλλογος Θεοδωριανιτών «Οι Ορεινοί» και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων το δίκτυο Μεσοχώρα Αχελώος SOS, το κίνημα EcoAlbania, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών. Το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσε και η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», με εκπρόσωπο την υπεύθυνη του Οργανωτικού Ελευθερία Κοσσυβάκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Θεοδωριανίτες αγωνίζονται κατά των υδροηλεκτρικών. Tην προηγούμενη φορά, είχαν καταφέρει να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης, η κα Κοσσυβάκη μετέφερε τη σταθερή θέση της παράταξης για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και της περιβαλλοντικής πολιτικής και την αναστολή των αδειοδοτήσεων νέων ΑΠΕ (Υ/Η, Φ/Β, Αιολικά & Βιομάζα) στην Ήπειρο μέχρι την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εκπόνηση των απαιτούμενων ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που εκκρεμούν από το 2008.

«Η παράταξη είναι δίπλα στα κινήματα που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και εναντιώνονται στις ΑΠΕ. Πάγια υποστηρίζει την εξαίρεση περιοχών εγκατάστασης ανεμογεννητριών (ΑΣΠΗΕ) και των υπολοίπων ΑΠΕ σε περιοχές με προϋπάρχουσα κτηνοτροφική και οικοτουριστική δραστηριότητα, την εξέταση της φέρουσας ικανότητας και προοπτική της περιοχής αναφοράς καθώς και την οικολογική, αισθητική και αρχαιολογική της αξία» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα διαβεβαιώνει ότι θα καταψηφίσει τα δύο υδροηλεκτρικά στα Θεοδώριανα (όταν προφανώς καταφτάσουν οι σχετικοί φάκελοι στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Ηπείρου). «Σε κάθε περίπτωση με νομοθετική παρέμβαση πρέπει να κλείσει κάθε παράθυρο για ανάπτυξη ΑΣΠΗΕ εντός αναδασωτέων εκτάσεων (ΣΤΕ ΟΛ.2499/2012) και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της βιοποικιλότητας και  οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο για τα θέματα ανάπτυξης του τόπου τους» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back