ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κοινό των Ηπειρωτών: «Είναι όλα τόσο απλά και όμορφα;»

Εικόνα του άρθρου Κοινό των Ηπειρωτών: «Είναι όλα τόσο απλά και όμορφα;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2023, 17:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν από την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο των «πολιτιστικών τοπίων» της Unesco, «προτού πανηγυρίσουμε και συμμεριστούμε την ικανοποίηση της περιφερειακής αρχής για το επίτευγμα, και μάλιστα ενόψει των εκλογών», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση, θέτει η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών».

Καταρχάς αναφέρει ότι η Unesco αναγνώρισε την εξέχουσα οικουμενική αξία της αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου. «Έτσι στο Ζαγόρι αναγνωρίζεται η αρχιτεκτονική του παράδοση (κάτι που έχει ήδη γίνει από το ελληνικό κράτος εδώ και δεκαετίες), εξέλιξη που σίγουρα ενισχύει την τουριστική δυναμική της περιοχής. Είναι όλα τόσο απλά και όμορφα;» αναρωτιέται.

Η παράταξη θέτει το ζήτημα του διαχωρισμού της αρχιτεκτονικής αξίας από το φυσικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι ο φυσικός πλούτος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού περιβάλλοντος. «Ο δομημένος και μη χώρος μετατρέπεται σε πολιτισμικό σύνολο μέσα από την οικειοποίησή του από την κοινωνία που το κατοικεί, ζει και δημιουργεί σ’ αυτόν» τονίζει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Unesco πρότεινε στην Ελλάδα να θέσει εκ νέου σε υποψηφιότητα το κριτήριο της βιοποικιλότητας, εφόσον καλυφθούν κάποιες προϋποθέσεις.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» αναφέρεται σε μια σειρά από συστάσεις προς την ελληνική πλευρά από την Unesco- συστάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 – και αναρωτιέται ποιες μελέτες έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαβάστε: Πώς το Ζαγόρι εντάχθηκε στην Unesco

Ρωτά επίσης την απερχόμενη περιφερειακή αρχή ποιο είναι το σχέδιο διαχείρισης που εκπόνησαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζαγορίου, κάνοντας αναφορά στα προβλήματα της περιοχής (γήρανση του πληθυσμού, διαχείριση βοσκοτόπων, ελλιπές οδικό δίκτυο κλπ) και ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο των αρχικών σχεδίων και προτάσεων που συντάχθηκαν από ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να συγκροτηθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας στην Unesco.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» θέτει όμως και άλλο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί το Ζαγόρι εδώ και δυόμισι χρόνια: Τη συνέχιση της κατασκευής οικοδομών στο Μεγάλο Πάπιγκο. «Ενημέρωσε η Περιφέρεια (και το Υπουργείο Πολιτισμού) για τα ζητήματα που έχουν προκύψει από οικοδομικές εργασίες που θέτουν σε κίνδυνο ακριβώς τον πυρήνα όσων αναγνωρίστηκαν από την Unesco και για τις παραβιάσεις μιας σειράς κανόνων και νόμων για την προστασία του πολιτισμικού περιβάλλοντος;» είναι ένα ακόμη ερώτημα της παράταξης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back