Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Κοινό των Ηπειρωτών» για απευθείας αναθέσεις: Περισσότερη διαφάνεια, περισσότερος έλεγχος

Εικόνα του άρθρου «Κοινό των Ηπειρωτών» για απευθείας αναθέσεις: Περισσότερη διαφάνεια, περισσότερος έλεγχος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2024, 00:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων επανέρχεται η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο, ζητώντας αύξηση της διαφάνειας και του ελέγχου.

Η παράταξη δράττεται της ευκαιρίας για να ασκήσει κριτική, καταρχάς, στην κυβέρνηση. Την κατηγορεί ότι με τον νόμο του 2021 για τις δημόσιες συμβάσεις, ευνοήθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης από τους φορείς καθώς αυξήθηκαν τα όρια των ποσών της απευθείας ανάθεσης.

Όπως επίσης και ότι η κυβέρνηση άργησε να αντιληφθεί την έξαρση των απευθείας αναθέσεων, παρότι το Ελεγκτικό Συνέδριο επεσήμανε τα προβλήματα σε έκθεσή του το 2023. Το υπουργείο Εσωτερικών οδηγείται πια στην ανάρτηση των συμβάσεων με όλα τα στοιχεία στην ειδική πλατφόρμα του «Κόμβου Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης deiktesOTA.gov.gr» του υπουργείου.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» ζητά λοιπόν από το υπουργείο και την κυβέρνηση τα δεδομένα που καταχωρούνται στον Κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες με δυνατότητα λήψης συγκεντρωτικών δεδομένων. «Αυτό θα επιτρέψει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων γρήγορα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διαφάνεια αλλά και τη λογοδοσία από τους φορείς. Άλλωστε η τεχνολογία μάς παρέχει αυτές τις δυνατότητες» αναφέρει η παράταξη.

Και τέλος, η περιφερειακή παράταξη κάνει και μια αναφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου και στο μεγάλο θέμα των ημερών: τις απευθείας αναθέσεις. Η παράταξη επισημαίνει ότι πάγια θέση της ήταν και είναι ο περιορισμός των απευθείας αναθέσεων, η χρήση της διαδικασίας σε περιπτώσεις που είναι απολύτως αναγκαίες και τεκμηριώνονται επαρκώς, η διαφάνεια και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3