ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κλειστό ξιφασκίας: Άλλο ένα «οραματικό» έργο...

Εικόνα του άρθρου Κλειστό ξιφασκίας: Άλλο ένα «οραματικό» έργο...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/01/2024, 21:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας  (με τις εξελίξεις που το συνοδεύουν) δεν είναι το μοναδικό «εμβληματικό» έργο που «οραματίστηκε» ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Yπάρχει και το πρώην κλειστό ξιφασκίας του Ελληνικού, τα κομμάτια του οποίου η περιφερειακή αρχή τα αγόρασε τελικά έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, και τα έφερε στα Γιάννενα. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, κι αφού ξοδεύτηκαν συν 300.000 ευρώ για «ειδικές μεταφορές», «φόρτωση υλικών» και «εργασίες με γερανούς», το αποσυναρμολογημένο γήπεδο (συν ένα προπονητήριο) βρίσκεται σε μια υπαίθρια «αποθήκη» στο αγρόκτημα Κατσικά.

Μία από τις τελευταίες, για το 2023, αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, για την οποία δεν έγινε κάποια ανακοίνωση από την Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν η έγκριση δαπάνης ύψους 74.400 ευρώ που αφορά την ανάθεση παροχής υπηρεσιών σε τεχνικό σύμβουλο για την «αίθουσα πολλαπλών χρήσεων», με την επίκληση της «κατεπείγουσας ανάγκης» και του περίφημου άρθρου 32, που επιτρέπει μια μεγάλη… ευελιξία στις διαδικασίες αναθέσεων. Ως «αίθουσα πολλαπλών χρήσεων» νοείται το πρώην κλειστό ξιφασκίας, το οποίο η περιφερειακή αρχή θέλει να το μετατρέψει σε χώρο αθλητισμού, εκθέσεων κ.λπ.

Είναι η δεύτερη φορά που η περιφερειακή αρχή επιστρατεύει τεχνικό σύμβουλο για το πρώην κλειστό ξιφασκίας, την αγορά του οποίου έχει χαρακτηρίσει «κελεπούρι»…

Για το «κελεπούρι» αυτό λοιπόν, στις 10 Νοεμβρίου του 2022, η περιφερειακή αρχή υπέγραψε με την εταιρία «Μηχανικοί Μελετών και Εφαρμογών ΑΕ» σύμβαση, κόστους 72.540 ευρώ, για παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τη «μελέτη τοποθέτησης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην περιοχή της πρώην ΔΕΛΙ».

Ο χώρος της πρώην ΔΕΛΙ, σε μια «γωνία» του αγροκτήματος Κατσικά, κοντά στη λίμνη, είναι αυτός που έχει επιλεγεί από την περιφερειακή αρχή για τη χωροθέτηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Για τη χωροθέτηση αυτή δεν έχουν δοθεί ποτέ εξηγήσεις. Ούτε για τα περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής, ούτε για τους περιορισμούς δόμησης (δεδομένου ότι η εν λόγω υποδομή φτάνει σε ύψος 20 μ.), ούτε για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Όσο για τη μελέτη «τοποθέτησης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων», στη σχετική εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή τον Ιούνιο του 2022, αναφερόταν ότι ο τεχνικός σύμβουλος είναι απαραίτητος «προκειμένου να είμαστε συνεπείς και να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι έκδοσης όλων των σχετικών αδειοδοτήσεων, ώστε η ένταξη στο χρηματοοικονομικό σχήμα υλοποίησης του έργου να είναι εφικτή». Λίγες μέρες μετά, ο κ. Καχριμάνης διευκρίνισε ότι η «μελέτη τοποθέτησης» είναι «μελέτη συναρμολόγησης».

Τον Νοέμβριο του 2022, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είπε ότι το κόστος συναρμολόγησης «θα προκύψει από τη μελέτη που θα μας παραδοθεί μέσα στο νέο έτος. Τότε θα αναζητηθούν οι πόροι. Υπάρχει και η δέσμευση του υφυπουργού για συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού». Ήταν σε εκείνη τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία ο κ. Καχριμάνης άρχισε να μοιράζει σε περιφερειακούς συμβούλους και δημοσιογράφους φωτοτυπίες μιας αρχιτεκτονικής προμελέτης, και πιο συγκεκριμένα φωτορεαλιστικές απεικονίσεις.

Το 2023 πέρασε, και τίποτα δεν έγινε γνωστό από εκείνη τη μελέτη. Απλώς, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, στο περίφημο τεύχος με τα «380+ έργα» της ΝΔ στην Ήπειρο, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα, εμφανίστηκε και το έργο του πρώην κλειστού ξιφασκίας -ή του κλειστού πολυδύναμου γυμναστηρίου, όπως μετονομάστηκε- με έναν προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ. Χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία διασφαλισμένη χρηματοδότηση (σημειωτέον ότι καθώς πρόκειται για χρησιμοποιημένο υλικό, το έργο δεν μπορεί να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα)

Λίγο πριν την εκπνοή του 2023, η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να προσλάβει κι άλλον τεχνικό σύμβουλο. Πρώτο βήμα η έγκριση της δαπάνης των 74.400 ευρώ. Τίτλος: «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου κατά τη φάση εκπόνησης των μελετών (Αρχιτεκτονικών, Στατικών και ΗΜ) με υποβολή προτάσεων και εκθέσεων ελέγχου τήρησης κανονισμών και προδιαγραφών της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων». Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι ο τεχνικός σύμβουλος που θα προσληφθεί, θα υποστηρίξει άμεσα την υπηρεσία «στη φάση εκπόνησης μελετών για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, λόγω της πολυπλοκότητας του κτιρίου και την αμεσότερη ανέγερσή του». Σε αναμονή των εξελίξεων....


ΣΧΟΛΙΑ
SpiderSN
Ως άλλος ταύρος εν υαλοπωλείω ο κ. Καχριμάνης επιχειρεί να κατασκευάσει στην ουσία μια αποθήκη της Αεροπορίας στην Κατσικά που λέγεται Κλειστό Ξιφασκίας, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αποθήκη. Πού θα παρκάρουν τα εκατοντάδες αυτοκίνητα όταν γίνεται ένα αθλητικό event; Η περιοχή είναι υγροβιότοπος, προέκταση της λίμνης. Δεν τον ενδιαφέρει η λίμνη; Πολύ πιθανόν. Έχει δώσει δείγματα γραφής για το ζήτημα εξ άλλου. Αν όμως πεθάνει η λίμνη, πεθαίνουν τα Γιάννενα.
Περαστικά μας
20 μέτρα ύψος; Βρε πάτε καλά; Σε αυτό το υπέροχο κομμάτι της περιοχής που μπορείς να απολαύσεις στον Παραλίμνιο δρόμο, να δεις ξαφνικά να ορθώνεται μπροστά σου αυτό το. . . Μόρντορ; Άστο να σαπίσει!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back