Κατσικάς, Τσεπέλοβο, Κόνιτσα, Δολιανά: Τα τέσσερα κέντρα φιλοξενίας (όπως αποκαλούνται) στο νομό Ιωαννίνων, με αυτό του Κατσικά να αποτελεί τη μεγάλη ντροπή. Με επιστολή του προς τα τοπικά συντονιστικά όργανα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ζητά επί της ουσίας να κλείσει ο καταυλισμός του Κατσικά εδώ και τώρα.«Καθίσταται ιδιαίτερη επιβεβλημένη η άμεση απομάκρυνση των ανθρώπων (ανεξάρτητα από τυχόν δρομολογούμενες υποδομές) και η επίσπευση της εγκατάστασής τους σε στεγασμένους χώρους (οι οποίοι μπορούν να βρεθούν με τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων της περιοχής, Περιφέρειας, δήμου Ιωαννιτών, όμορων δήμων, πολιτών κ.λπ…)» τονίζει, κάνοντας λόγο για «εξευτελιστική μεταχείριση των εκεί φιλοξενούμενων συνανθρώπων μας». Είναι προφανές ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος θέτει προ των ευθυνών τους και τους τοπικούς φορείς. Προειδοποιεί δε ότι οι συνθήκες που επικρατούν, ενδέχεται να οδηγήσει στην καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην επιστολή του θέτει και μια σειρά από διάφορα σημαντικά ζητήματα για τη διαβίωση των προσφύγων, ενώ καταθέτει και προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών, με κυριότερη την προώθηση της αυτό-οργάνωσης.
Καταρχάς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων σημειώνει ότι καθυστερούν «κατά τρόπο απαγορευτικό και επικίνδυνο» η καταγραφή των προσφύγων και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου και μετεγκατάστασης ιδιαίτερα των ευάλωτων ατόμων, όπως και ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ενημέρωσης των φιλοξενούμενων τόσο για τα δικαιώματά τους όσο και για τις υποχρεώσεις τους.
Η επόμενη σοβαρή παρατήρησή του αφορά την παντελή έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης της παροχής ιατρικής φροντίδας στον καταυλισμό του Κατσικά. Παράλληλα εντοπίζει προβλήματα σωστής και έγκαιρης παροχής ιατρικής φροντίδας στα άλλα κέντρα φιλοξενίας. Στη συνέχεια μεταφέρει τις έντονες διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν στην εθελοντική ομάδα του συλλόγου, η οποία και επισκέφθηκε τα κέντρα, για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού. Σε αυτό το σημείο προτείνει να γίνει έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την πλήρωση των όρων του διαγωνισμού για τη σίτιση.
Υπογραμμίζει, επίσης, την απουσία κάθε προσπάθειας να ενημερωθούν οι πρόσφυγες για την αυτό-οργάνωσή τους ώστε οι ίδιοι να προσφέρουν υπηρεσίες στα κέντρα φιλοξενίας. Ενδεικτικά, ο σύλλογος αναφέρει ότι οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να καλύπτουν με προσωπική εργασία μέρος της καθαριότητας, να συνδράμουν στην απασχόληση των παιδιών και να παρέχουν εθελοντικά μαθήματα αραβικής γλώσσας στον τοπικό πληθυσμό, «ενέργεια που θα βοηθούσε την ομαλή συνύπαρξη προς όφελος όλων» όπως τονίζει. Επιβεβλημένη θεωρεί δε τη μόνιμη παρουσία διερμηνέων στα κέντρα του Κατσικά, του Τσεπέλοβου και των Δολιανών (σ.σ. στην Κόνιτσα υπάρχει ήδη). Τέλος προτείνει στα τοπικά συντονιστικά όργανα να προχωρήσουν και σε ενέργειες όπως είναι ο ψεκασμός των χώρων φιλοξενίας για την απομάκρυνση εντόμων, φιδιών κ.λπ. αλλά η εγκατάσταση γιγαντοοθόνης για την παρακολούθηση όλων των αραβόφωνων δελτίων ειδήσεων και για την ψυχαγωγία των φιλοξενουμένων.
Η επιστολή του συλλόγου κλείνει με την ελπίδα ότι οι παρατηρήσεις και προτάσεις του θα ληφθούν υπόψη από τα τοπικά συντονιστικά όργανα για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων. Τέλος, επισημαίνει ότι αναμένει την πρόσκληση του συντονιστικού οργάνου για συμμετοχή στις συνεδριάσεις. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή τη δυσαρέσκειά του για τον «αποκλεισμό» του από το συντονιστικό όργανο το οποίο ορίστηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.