Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δικηγορικός Σύλλογος: «Αναίτια χρήση αστυνομικής βίας»

Εικόνα του άρθρου Δικηγορικός Σύλλογος: «Αναίτια χρήση αστυνομικής βίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2021, 00:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή του, έρχεται να καταδικάσει «απερίφραστα την αναίτια χρήση αστυνομικής βίας εναντίον πολιτών». Πριν από  λίγους μήνες, είχε παρέμβει πάλι όταν και κατήγγειλε την απρόκλητη και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στα Γιάννενα, κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο δικηγορικός κόσμος της πόλης εκτιμά η αναίτια χρήση αστυνομικής βίας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κάνει λόγο για ένα «σκληρό πρόσωπο» που έγινε αντιληπτό στην καταστολή των διαδηλώσεων για τον εορτασμό της Επετείου του Πολυτεχνείου, στη  διάλυση των διαδηλώσεων για την  επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις πορείες και τις συγκεντρώσεις  υπέρ του κρατούμενου απεργού πείνας  και την Κυριακή 7 Μαρτίου στην αναίτια επίθεση στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης, «στη θέση των οποίων θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας μας» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, καθ’ υπέρβαση των νόμιμων καθηκόντων τους, προσβάλει το δημοκρατικό φρόνιμα του λαού μας, αντίκειται στο θεσμικό ρόλο της αστυνομικής δύναμης και αποστέλλει λανθασμένο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία για αυτόν και απάδει του Κράτους Δικαίου και της δημοκρατικής λειτουργίας μίας ευνομούμενης ευρωπαϊκής πολιτείας. Ο σεβασμός και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών αλλά και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Προσθέτει δε η καταπάτηση των δικαιωμάτων συνιστά «αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά, η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό μας πολιτισμό και είναι μη ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου» και ζητά από τις αρμόδιες πολιτειακές και δικαστικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των γεγονότων που είδαν το φως της δημοσιότητας και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους τους αναλογούν.

Σε αυτό το σημείο, αναφέρει ότι είναι χρέος της πολιτείας να προνοεί για την άρτια εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων και να μεριμνά για την ορθή τέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών, «ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία είναι άκρως επιβεβλημένη η επίδειξη νηφαλιότητας και ψυχραιμίας».

«Η άσκηση βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται είναι καταδικαστέα και μη ανεκτή και οφείλουμε ως δικηγόροι να αντιδράσουμε» σημειώνει. Αναφέρει δε ότι ο πρόεδρος της Ολομέλειας  των Δικηγορικών Συλλόγων κατέθεσε αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας την ποινική και πειθαρχική διερεύνηση των γεγονότων και την απόδοση των σχετικών ευθυνών.

«Με την ίδια ένταση βέβαια που καταδικάζουμε την αστυνομική βία και την αυθαιρεσία εις βάρος πολιτών, καταδικάζουμε και τον βαρύ τραυματισμό αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη και ζητούμε την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές ανήκουν» καταλήγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back