Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανεπιστήμιο-Δικηγορικός Σύλλογος για τα επεισόδια του Πολυτεχνείου…

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο-Δικηγορικός Σύλλογος για τα επεισόδια του Πολυτεχνείου…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2020, 00:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων έρχονται να καταδικάσουν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, να αποδώσουν ευθύνες στην πολιτεία, και δη στην κυβέρνηση, και να στείλουν το δικό τους μήνυμα. 

Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει καταρχάς την ηθική του συμπαράσταση στους φοιτητές που συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Αναφέρει δε ότι οι εστιακοί φοιτητές που κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής και βιαιοπραγίες δεν έχουν ποτέ απασχολήσει μέχρι τώρα την πόλη, όπως και ότι η συγκεκριμένη ομάδα κινήθηκε επιχειρώντας να τιμήσει με τον τρόπο της όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία. Εκτιμά δε ότι η Αστυνομία «θα έπρεπε να είχε επιδείξει την ίδια τουλάχιστον ανοχή που επέδειξε σε άλλες πολιτικές εκδηλώσεις, αντί να προσάγει και τελικά να συλλάβει τους φοιτητές, οδηγώντας τους σε συνωστισμένα περιβάλλοντα, με κίνδυνο της υγείας τους».

Το Πανεπιστήμιο, στην ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι δεν υιοθετεί πρακτικές φραστικής ή φυσικής βίας και υποστηρίζει εν τοις πράγμασι τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19. Κάνει δε και μια ιστορική αναφορά που έχει τη σημασία της, υπενθυμίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν απείχε από τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του 1973.

Ξεκαθαρίζει, στη συνέχεια, τη διαφωνία του με τον τρόπο «με τον οποίο η οργανωμένη πολιτεία διαχειρίστηκε τις επετειακές εκδηλώσεις φέτος. Οι φωτογραφίες των τραυματισμένων φοιτητών που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ και προβληματισμό σε μια δημοκρατικά λειτουργούσα πολιτεία».

«Θα έπρεπε να είχαν πρυτανεύσει η λογική, η μετριοπάθεια και η αίσθηση ευθύνης. Λύσεις υπάρχουν πάντοτε στη Δημοκρατία» καταλήγει το πρυτανικό συμβούλιο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων καταδικάζει κι αυτό, με ομόφωνη απόφασή του, «τον πρωτοφανή τρόπο απαγόρευσης των συναθροίσεων, την απρόκλητη και βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στα Γιάννενα και σε όλη την ελληνική επικράτεια ενόψει της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου, τη σωρεία αναίτιων προσαγωγών και συλλήψεων ειρηνικών διαδηλωτών, σε συνθήκες προκλητικής παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, παρότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τους πολίτες με υπευθυνότητα και απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα προφύλαξης».

Πέραν της παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους αστυνομικούς, ο Δικηγορικός Σύλλογος θέτει επίσης το ζήτημα των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης 30 και 40 ατόμων σε χώρους αστυνομικών τμημάτων, «σε καταφανή αντίθεση με τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού, συνθήκες που μπορούν να επισύρουν ακόμη και ποινικές ευθύνες» όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να «απέχει από τέτοιες πρακτικές γιατί στην ουσία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία σχετικά με την πανδημία» όπως και να θωρακίσει άμεσα το σύστημα  υγείας με προσλήψεις και εξοπλισμό, αλλά και να ενισχύσει οικονομικά και ουσιαστικά όλους τους πληττόμενους κλάδους.

«Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη δημόσια υγεία, πάντοτε όμως εντός των πλαισίων του κράτους δικαίου και με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας. Η έξαρση της πανδημίας επιβάλλει σε όλους, κυβέρνηση και πολίτες να συμπεριφερθούν με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών ώστε να αποφευχθούν και στο μέλλον παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις» καταλήγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back