Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΚΚΕ: Ερώτηση για τους κτηνοτρόφους

Εικόνα του άρθρου ΚΚΕ: Ερώτηση για τους κτηνοτρόφους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/07/2021, 16:21
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ερώτηση για τους κτηνοτρόφους «της Ηπείρου και όλης της χώρας» κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή (οι βουλευτές Δ. Μανωλάκου και Ν. Παπαναστάσης), σχετικά με το κόστος παραγωγής και τις τιμές που παίρνουν.

Στην ερώτηση οι βουλευτές αναφέρουν ότι «πρόσφατα αυξήθηκαν οι τιμές των ζωοτροφών που αποτελούν σχεδόν το 70% του κόστους παραγωγής. Ενδεικτικά οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή είναι: το καλαμπόκι από 0,20 λεπτά έφτασε στα 0,40λεπτά, το τριφύλλι από 0,22 λεπτά έφτασε στα 0,32 λεπτά, η σόγια από 0,40 λεπτά σε 0,53 λεπτά αντίστοιχες αυξήσεις υπήρξαν και στις άλλες ζωοτροφές. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 13% λόγω ΦΠΑ».

Αναφέρουν επίσης ότι «η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην περιοχή, η ‘Δωδώνη’ με τη οποία συναλλάσσεται η πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων, με τα κέρδη της να έχουν αυξηθεί ακόμα και μέσα στην πανδημία, έχει κατηγοριοποιήσει τους παραγωγούς με βάση την ποσότητα γάλακτος που παραδίδουν διαμορφώνοντας αντίστοιχα και τις τιμές. Για την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων οι τιμές για το πρόβειο γάλα ξεκινούν από 0,75 μέχρι 0,90 και για κάποιους λίγους να φτάνει έως το 1,00 Ε. Η όποια αύξηση δόθηκε στην τιμή του γάλακτος απορροφήθηκε από την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων συνεχίζει να δίνει το γάλα σε τιμές κάτω του κόστους».

Στην ερώτηση βάζουν και τα φωτοβολταϊκά της Ζίτσας και καταλήγουν, ζητώντας μεταξύ άλλων να «στηριχτεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Να δοθεί επιδότηση στους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές και να καταργηθεί ο ΦΠΑ» κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back