ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΚΚΕ: «Απειλείται με καταστροφή ο Δήμος Ζίτσας»

Εικόνα του άρθρου ΚΚΕ: «Απειλείται με καταστροφή ο Δήμος Ζίτσας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2021, 16:36
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τρεις οργανώσεις βάσεις του ΚΚΕ, Ελεούσας, Ροδοτοπίου και Ζίτσας, με μακροσεκλή τους προκήρυξη καταγγέλλουν ότι το σχέδιο εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών στον Δήμο Ζίτσας, «απειλεί με καταστροφή» την περιοχή.

Αναφέρουν ότι Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, (ΡΑΕ) έχει εγκρίνει άδειες παραγωγής για 9 φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην περιοχή και εκκρεμούν ακόμη 2 που αντιστοιχούν σε μια συνολική έκταση πάνω από 4.300 στρέμματα σε Λαψίστα, Καρίτσα, Κληματιά, Ασφάκα, Γραμμένο Ζίτσα κ.α. δεσμεύοντας τους χώρους εγκατάστασης τους σε βάθος 25ετίας.

«Οι παραπάνω επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δίπλα στο αιολικό πάρκο του Κασιδιάρη συμπληρώνονται από τους σχεδιασμούς για μονάδες καύσης βιορευστών στα Γραμμενοχώρια, βιοαερίου στη ΒΙΠΕ και είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι των ‘πράσινων’ επενδύσεων που πανελλαδικά επιχορηγούνται με 6,2 δις ευρώ ζεστό χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, χώρια από αυτά που θα δοθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Παραθέτουν τη θέση του κόμματος, ότι νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας όπως οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να συμβάλουν μέσα από έναν κεντρικά σχεδιασμένο επιστημονικό κρατικό σχεδιασμό, συμπληρωματικά με τις άλλες μορφές ενέργειας (λιγνίτης, υδρογονάνθρακες) στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας και σε φτηνό ρεύμα για τον λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον.

«Αντίθετα, η παράδοση των πηγών ενέργειας της χώρας στους επιχειρηματικούς ομίλους ταυτόχρονα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μόνο νέα δεινά φέρνει», τονίζουν και υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις γης πολλών στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας, «θα επιφέρει μεταβολές στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, τουλάχιστον από την αύξηση της θερμοκρασίας» και αθ επιδράσει αρνητικά στην αγροτική παραγωγή.

Προειδοποιούν ότι «ούτε όμως φτηνό ρεύμα θα δούμε. Ήδη επιβαρυνόμαστε με τέλος ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση των έργων χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για το λαό».

Ζητούν μεταξύ άλλων να «μελετηθούν και να δρομολογηθούν αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας με ευθύνη του κράτους και γενναία κρατική χρηματοδότηση» και να μην αλλάξει χρήση η γη υψηλής παραγωγικότητας, να μην κλείσουν λιγνιτικές μονάδες κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back