ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κίνα: Τα πρώτα δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού έφτασαν στη Γη

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Τα πρώτα δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού έφτασαν στη Γη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2024, 10:25
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που συγκέντρωσε δείγματα από την άλλη πλευρά της σελήνης και τα έφερε πίσω στη Γη, σε ένα επίτευγμα ορόσημο για το διαστημικό πρόγραμμα του Πεκίνου.

Μια κάψουλα επανεισόδου που περιείχε το πολύτιμο φορτίο έπεσε με αλεξίπτωτο σε μια ζώνη προσγείωσης στην αγροτική περιοχή Siziwang Banner της Εσωτερικής Μογγολίας την Τρίτη, αφού απελευθερώθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη από το μη επανδρωμένο σκάφος Chang'e-6.

Η επιστροφή του σεληνιακού υλικού ολοκληρώνει μια άκρως επιτυχημένη αποστολή για την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA) εν μέσω ενός κύματος ενδιαφέροντος για το οποίο διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες θα κατασκευάσουν όργανα και βάσεις στο φεγγάρι και θα εκμεταλλευτούν τους πόρους του.

Η αποστολή Chang'e-6, που πήρε το όνομά της από την κινεζική θεά του φεγγαριού, εκτοξεύθηκε από την επαρχία Χαϊνάν στη νότια Κίνα στις 3 Μαΐου και προσγειώθηκε στις 2 Ιουνίου στην πλευρά του φεγγαριού που δεν φαίνεται ποτέ από τη Γη. 

Το σκάφος προσεδάφισης της αποστολής πέρασε δύο ημέρες συλλέγοντας πετρώματα και χώμα από έναν από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους κρατήρες στο φεγγάρι, τη λεκάνη South Pole-Aitken (SPA) πλάτους 1.600 μιλίων, χρησιμοποιώντας ρομποτικό βραχίονα και τρυπάνι. Στη συνέχεια, η μονάδα ανόδου του απογειώθηκε από την επιφάνεια της σελήνης και συναντήθηκε με το διαστημόπλοιο πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν συλλέξει δείγματα από την κοντινή πλευρά του φεγγαριού, αλλά η Κίνα είναι η πρώτη που φέρνει υλικό από την άλλη πλευρά. Η πρόθεση ήταν να συλλεχθούν έως και 2 κιλά σεληνιακού πετρώματος και εδάφους.

Τα τελευταία δείγματα θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε μακροχρόνια μυστήρια σχετικά με την πρώιμη ιστορία της σελήνης και της Γης. Ο Ian Crawford, καθηγητής πλανητικής επιστήμης στο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, δήλωσε ότι η χρονολόγηση του SPA είναι ένας "βασικός στόχος" της σεληνιακής επιστήμης, διότι θα προσδιορίσει το χρονικό πλαίσιο της σεληνιακής κρατήρα.

Η κατανόηση του ρυθμού με τον οποίο μεγάλοι αστεροειδείς χτυπούσαν τη σελήνη στην πρώιμη ιστορία της θα ρίξει φως στην ιστορία των συγκρούσεων στη Γη, πρόσθεσε, καθώς ο πλανήτης μας θα χτυπιόταν από τα ίδια είδη αστεροειδών την ίδια στιγμή. "Ο περιορισμός αυτού του γεγονότος είναι σημαντικός για την κατανόηση του καθεστώτος πρόσκρουσης υπό το οποίο πρωτοεμφανίστηκε η ζωή στη Γη", είπε.

Η Κίνα έχει προγραμματίσει περισσότερες σεληνιακές αποστολές αυτή τη δεκαετία. Σκοπός τους είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για μια διεθνή βάση σεληνιακών ερευνών, της οποίας θα ηγηθεί από κοινού με τη Roscosmos, τη ρωσική διαστημική υπηρεσία, και την ενδεχόμενη προσεδάφιση ενός Κινέζου αστροναύτη στο φεγγάρι.

Φωτογραφία αρχείου: Xinhua/Jin Liwang

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3