tc1
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Κίνα «πάτησε» στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Εικόνα του άρθρου Η Κίνα «πάτησε» στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2024, 13:16
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το κινεζικό σκάφος Chang'e-6 προσγειώθηκε στην άλλη πλευρά της Σελήνης το πρωί της Κυριακής και θα συλλέξει δείγματα από αυτό το εξερευνημένο έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ανακοίνωσε η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA).

Η προσεδάφιση αναβαθμίζει το καθεστώς της διαστημικής δύναμης της Κίνας σε μια παγκόσμια κούρσα προς το φεγγάρι, όπου χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ελπίζουν να εκμεταλλευτούν τα σεληνιακά ορυκτά για να συντηρήσουν μακροχρόνιες αποστολές αστροναυτών και σεληνιακές βάσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το σκάφος Chang'e-6, εξοπλισμένο με μια σειρά εργαλείων και τον δικό του εκτοξευτή, προσγειώθηκε σε έναν γιγαντιαίο κρατήρα πρόσκρουσης που ονομάζεται Λεκάνη του Νότιου Πόλου-Άιτκεν.

Η επιτυχημένη αποστολή είναι η δεύτερη της Κίνας στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, μια περιοχή στην οποία καμία άλλη χώρα δεν έχει φτάσει. Η πλευρά του φεγγαριού που είναι μονίμως στραμμένη μακριά από τη Γη είναι διάσπαρτη με βαθύτατους και σκοτεινούς κρατήρες, καθιστώντας τις επικοινωνίες και τις ρομποτικές επιχειρήσεις προσεδάφισης πιο δύσκολες.

Το σκάφος Chang'e-6 εκτοξεύτηκε στις 3 Μαΐου με τον κινεζικό πύραυλο Long March 5 από το Κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης Γουεντσάνγκ, φτάνοντας στη σεληνιακή περιοχή περίπου μια εβδομάδα αργότερα.

Το Chang'e-6 σηματοδοτεί την τρίτη σεληνιακή προσεδάφιση στον κόσμο φέτος: Το ιαπωνικό σκάφος SLIM προσγειώθηκε τον Ιανουάριο, ενώ τον επόμενο μήνα ακολούθησε ένα σκάφος από την αμερικανική νεοφυή εταιρεία Intuitive Machines.

Οι άλλες χώρες που έχουν στείλει διαστημόπλοια στον κοντινότερο γείτονα της Γης είναι η τότε Σοβιετική Ένωση και η Ινδία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που έχει προσεδαφίσει ανθρώπους στο φεγγάρι, αρχής γενομένης από το 1969.

Η σεληνιακή στρατηγική της Κίνας περιλαμβάνει την πρώτη προσεδάφιση αστροναύτη γύρω στο 2030 σε ένα πρόγραμμα που μετρά τη Ρωσία ως εταίρο. Το 2020 η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη αποστολή επιστροφής σεληνιακών δειγμάτων με το Chang'e-5, ανακτώντας δείγματα από την κοντινότερη πλευρά της σελήνης.

Το αμερικανικό πρόγραμμα Artemis προβλέπει μια επανδρωμένη προσεδάφιση στο φεγγάρι στα τέλη του 2026 ή αργότερα. Η NASA έχει συνεργαστεί με διαστημικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων εκείνες του Καναδά, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, αστροναύτες των οποίων θα πλαισιώσουν τα αμερικανικά πληρώματα σε μια αποστολή Artemis.

Το Artemis βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της SpaceX του Έλον Μασκ, της οποίας ο πύραυλος Starship στοχεύει αυτή τη δεκαετία να επιχειρήσει την πρώτη προσγείωση αστροναύτη μετά την τελευταία αποστολή Apollo της NASA το 1972.

Η Boeing και η NASA ανέβαλαν την πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση του Starliner της εταιρείας, μιας κάψουλας που καθυστερούσε πολύ και προοριζόταν να γίνει το δεύτερο αμερικανικό διαστημικό ταξί σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από το βίντεο στο Κέντρο Ελέγχου Αεροδιαστημικής του Πεκίνου (BACC) στις 2 Ιουνίου 2024 δείχνει το σκάφος Chang'e-6 πριν από την προσγείωση στην άλλη πλευρά της σελήνης/Xinhua

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3