Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα-Ιαπωνία: Δύο ξένοι σε δύο… ξένες χώρες

Εικόνα του άρθρου Κίνα-Ιαπωνία: Δύο ξένοι σε δύο… ξένες χώρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2023, 13:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ξεκίνησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία νωρίς σήμερα Τρίτη, λίγες ώρες μετά την άφιξη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη γειτονική Ρωσία για τριήμερη επίσκεψη..

Ο Κισίντα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Θα «δείξει σεβασμό στο θάρρος και την υπομονή του ουκρανικού λαού που ορθώνει το ανάστημά του για να υπερασπιστεί την πατρίδα του υπό την ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι, και θα δείξει αλληλεγγύη και ακλόνητη υποστήριξη προς την Ουκρανία ως επικεφαλής της Ιαπωνίας και πρόεδρος της G-7», ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι NTV έδειξε τον Κισίντα να ταξιδεύει με τρένο από την Πολωνία με προορισμό το Κίεβο. Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του στην Ουκρανία έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στο Νέο Δελχί και μια εβδομάδα μετά από μια σημαντική σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιοέλ.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει εδαφικές διαφορές για νησιά τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία, ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στενή σχέση μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στις ακτές της Ιαπωνίας.


O Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσόρισε θερμά τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο σε μια επίσκεψη που και οι δύο περιγράφουν ως ευκαιρία για την εμβάθυνση της «φιλίας τους χωρίς όρια», στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στη Δύση ότι οι προσπάθειές της να απομονώσει τη Μόσχα  έχουν αποτύχει.

Το ταξίδι του Σι -το πρώτο του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του νωρίτερα αυτό το μήνα- ανέδειξε τη νέα διπλωματική επιβλητικότητα του Πεκίνου και έδωσε πολιτική ώθηση στον Πούτιν, λίγες ημέρες μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον ηγέτη του Κρεμλίνου με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Η Κίνα προσβλέπει στη Ρωσία ως πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για την ενεργειακά πεινασμένη οικονομία της και ως εταίρο στο να αντισταθεί σε αυτό που και οι δύο θεωρούν ως αμερικανική επιθετικότητα, κυριαρχία στις παγκόσμιες υποθέσεις και άδικη τιμωρία για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Οι δύο χώρες, μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν επίσης πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για τον αγώνα της στην Ουκρανία, αλλά δεν έχουν αποδείξεις ότι το έχει ήδη πράξει.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο έχουν κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να τις απομονώσει και να συγκρατήσει την ανάπτυξή τους, καθώς αμφισβητούν την περιφερειακή και παγκόσμια ηγεσία τους.

Πηγή: Associated Press


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back