ΚΟΣΜΟΣ

Β. Ζελένσκι: Ρωσία και Κίνα υπονομεύουν την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

Εικόνα του άρθρου Β. Ζελένσκι: Ρωσία και Κίνα υπονομεύουν την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2024, 12:31
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε τη Δευτέρα στις Φιλιππίνες σε ένα σπάνιο ταξίδι στην Ασία για να παροτρύνει τους περιφερειακούς ηγέτες να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής που διοργανώνει η Ελβετία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την οποία κατηγορεί τη Ρωσία, με τη βοήθεια της Κίνας, ότι προσπαθεί να υπονομεύσει.

Ο Ζελένσκι έφτασε απροειδοποίητα και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη Μανίλα αργά την Κυριακή, αφού μίλησε το Σαββατοκύριακο στο αμυντικό φόρουμ Shangri-La στη Σιγκαπούρη.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Σιγκαπούρη την Κυριακή, ο Ζελένσκι κατηγόρησε την Κίνα ότι βοήθησε τη Ρωσία να διασπάσει την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε η Ελβετία, πιέζοντας άλλες χώρες και τους ηγέτες τους να μην παραστούν στις συνομιλίες.

Μιλώντας σε ασιατικό φόρουμ για την ασφάλεια, είπε επίσης ότι υπάρχουν «στοιχεία του ρωσικού οπλισμού» που προέρχονται από την Κίνα.

Η Κίνα δηλώνει ότι δεν παίρνει το μέρος καμίας από τις δύο πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία, μια θέση που αμφισβητείται όλο και περισσότερο ιδίως από τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο κατηγορείται ότι βοηθά τη Μόσχα στέλνοντας εξαρτήματα για όπλα. Θεωρείται επίσης ότι στηρίζει τη ρωσική οικονομία αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αμβλύνοντας τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων.

Η Κίνα έχει λάβει, όπως λέει, ουδέτερη θέση στον πόλεμο, γεγονός που την φέρνει σε αντίθεση με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ το εμπόριό της με τη Ρωσία έχει αυξηθεί, αμβλύνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων. 

Η Ελβετία ήλπιζε ότι η Κίνα θα συμμετείχε στην ειρηνευτική διάσκεψη στα μέσα Ιουνίου, αλλά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτό ήταν απίθανο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε δηλώσει ότι η διάσκεψη «θα πρέπει να έχει την αναγνώριση της Ρωσίας και της Ουκρανίας» και ισότιμη συμμετοχή. «Διαφορετικά, είναι δύσκολο για τη διάσκεψη να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αποκατάσταση της ειρήνης», δήλωσε εκπρόσωπος την Παρασκευή.

Στο φόρουμ για την ασφάλεια, ο Ζελένσκι προέτρεψε τους κορυφαίους αξιωματούχους της άμυνας να συμμετάσχουν στις συνομιλίες στην Ελβετία, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την αποτυχία ορισμένων χωρών να δεσμευτούν ότι θα συμμετάσχουν. Η Ουκρανία, είπε, έχει προτάσεις να υποβάλει στη σύνοδο κορυφής ως βάση για την ειρήνη, που αφορούν την πυρηνική ασφάλεια, την επισιτιστική ασφάλεια, την απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου και την επιστροφή των ουκρανικών παιδιών που απήχθησαν από τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από BBC, AP. Φωτογραφία: Ο Βολ. Ζελένσκι τη στιγμή της άφιξής του στη Μανίλα/Χ  


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back