Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Φουντώνει η δυσαρέσκεια για τα περιοριστικά μέτρα

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Φουντώνει η δυσαρέσκεια για τα περιοριστικά μέτρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2022, 11:33
ΚΟΣΜΟΣ

Τρία χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η δυσαρέσκεια για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού έχει πια ξεχειλίσει στη χώρα και το σαββατοκύριακο έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Χθες Τρίτη το βράδυ έγιναν νέες διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, στην Γκουάνγκτζου, πόλη 19 εκατ. κατοίκων. Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που φόραγαν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και κράταγαν ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους για να μη τους χτυπήσουν αντικείμενα που εκτοξεύονταν εναντίον τους, όπως δείχνουν πλάνα που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Σε άλλο βίντεο, εικονίζονται συλληφθέντες με χειροπέδες.

Η κινεζική πολιτική «zero COVID», με τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα της, πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Κίνας. Για παρατηρητές στη Δύση, πρόκειται για το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που κατεστάλησαν σκληρά το 1989. Βασικό όργανο ασφαλείας της Κίνας αξίωσε χθες Τρίτη να παταχθούν οι «εχθρικές δυνάμεις».


Η επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναχώρησε χθες Τρίτη το βράδυ για το Πεκίνο, όπου αύριο Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διαδηλώσεις ιστορικών διαστάσεων εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού και υπέρ περισσότερων ελευθεριών.

«Ο Σαρλ Μισέλ προσκλήθηκε από τον πρόεδρο Σι. Όταν σε προσκαλεί ο κινέζος πρόεδρος, λες όχι;», διερωτήθηκε ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας στις επικρίσεις για το ταξίδι του κ. Μισέλ, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν «ατυχές».

Ο Σαρλ Μισέλ, έχοντας «εντολή» από τους 27, ανταποκρίθηκε «στην προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος Σι» στην πρόσφατη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, εξήγησε.

Θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα «θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών» και «εννοεί να έχει ειλικρινή διάλογο» με τον Σι Τζινπίνγκ, πρόσθεσε.

«Η στιγμή αυτής της επίσκεψης επελέγη πολύ σωστά, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επιχειρηματολόγησε ο αξιωματούχος αυτός, σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Μισέλ «θα παροτρύνει τον πρόεδρο Σι να αξιοποιήσει την επιρροή του για να λάβει τέλος η επίθεση της Ρωσίας» και «θα αναλύσει τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την ΕΕ». Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP. Φωτογραφία: EPA/JEROME FAVRE

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3