ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κίνα: Ανακάλυψαν άγνωστο είδος ανθρώπου

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Ανακάλυψαν άγνωστο είδος ανθρώπου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2023, 18:11
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στην Κίνα ένα απολιθωμένο κρανίο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο ανθρώπινο συγγενή που έχει βρεθεί στο παρελθόν.

Δεν μοιάζει ούτε με τη γενεαλογική γραμμή που διασπάστηκε για να σχηματίσει τους Νεάντερταλ, ούτε με τους Ντενίσοβαν, ούτε με εμάς, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σημερινή εκδοχή του ανθρώπινου γενεαλογικού δέντρου χρειάζεται ένα άλλο κλαδί.

Η γνάθος, το κρανίο και τα οστά των ποδιών που ανήκουν σε αυτόν τον ανθρωποειδή που δεν έχει ακόμη ταξινομηθεί, με την ονομασία HLD 6, ανακαλύφθηκαν στο Χουαλόνγκτονγκ, στην Ανατολική Ασία, το 2019. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, οι ειδικοί της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) προσπάθησαν να αντιστοιχίσουν τα λείψανα σε μια γνωστή γενεαλογική γραμμή.

Το πρόσωπο του ανθρωποειδούς είναι παρόμοια δομημένο με εκείνο της σύγχρονης ανθρώπινης γενεαλογίας, η οποία διαχωρίστηκε από τον Homo erectus πριν από 750.000 χρόνια. Αλλά η έλλειψη πιγουνιού μοιάζει περισσότερο με εκείνη ενός Ντενίσοβαν - ένα εξαφανισμένο είδος αρχαίου ανθρωποειδούς στην Ασία που διαχωρίστηκε από τους Νεάντερταλ πριν από 400.000 χρόνια.

Συνεργαζόμενοι με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Xi'an Jiaotong της Κίνας, το Πανεπιστήμιο York του Ηνωμένου Βασιλείου και το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Εξέλιξης της Ισπανίας, οι ερευνητές του CAS πιστεύουν ότι ανακάλυψαν μια εντελώς νέα γενεαλογική γραμμή - ένα υβρίδιο μεταξύ του κλάδου που μας έδωσε τους σύγχρονους ανθρώπους και του κλάδου που μας έδωσε άλλους αρχαίους ανθρωποειδείς της περιοχής, όπως οι Ντενίσοβαν.

Ιστορικά, πολλά απολιθώματα ανθρωποειδών από το Πλειστόκαινο που έχουν βρεθεί στην Κίνα δεν έχουν ενταχθεί εύκολα σε καμία γενεαλογική γραμμή. Ως αποτέλεσμα, τα λείψανα αυτά συχνά εξηγούνται ως ενδιάμεσες παραλλαγές σε μια ευθεία πορεία προς τη σύγχρονη ανθρωπότητα- ως ένα αρχαϊκό παράδειγμα ενός Homo sapien, για παράδειγμα, ή μια προηγμένη μορφή του Homo erectus.

Αλλά αυτή η μάλλον γραμμική, απλοϊκή ερμηνεία είναι αμφιλεγόμενη και όχι ευρέως αποδεκτή. Ενώ ο Homo erectus παρέμεινε στην Ινδονησία μέχρι πριν από περίπου 100.000 χρόνια, τα λείψανα που βρέθηκαν πρόσφατα στην Ανατολική Κίνα έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα με άλλες, πιο σύγχρονες γενεαλογικές γραμμές ανθρωποειδών.

Προηγουμένως, μελέτες γονιδιώματος σε λείψανα Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία έχουν βρει ενδείξεις για μια τέταρτη γενεαλογική γραμμή ανθρωποειδών που ζούσαν στη Μέση και Ύστερη Πλειστόκαινο.

Αλλά αυτή η ομάδα που λείπει δεν έχει ποτέ αναγνωριστεί επίσημα στο αρχείο απολιθωμάτων.

Η απολιθωμένη γνάθος και το κρανίο ανήκουν σε ένα 12χρονο ή 13χρονο, και ενώ το πρόσωπό του έχει σύγχρονα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τα άκρα, το κάλυμμα του κρανίου και η γνάθος «φαίνεται να αντανακλούν πιο πρωτόγονα χαρακτηριστικά», γράφουν οι συγγραφείς της ανάλυσης.

Η δημοσίευση έγινε στο «Journal of Human Evolution»


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back