Κέντρα νεοσυλλέκτων: Μια όχι εντελώς απλή υπόθεση

Εικόνα του άρθρου Κέντρα νεοσυλλέκτων: Μια όχι εντελώς απλή υπόθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2018, 10:36

Εδώ και ένα μήνα είναι γνωστό ότι κλείνουν τα κέντρα νεοσυλλέκτων, ανάμεσά τους και αυτό της Άρτας που εδώ και μια πενταετία περίπου κλείνει, για να το «ανοίξει» την επόμενη μέρα με δηλώσεις ο τοπικός βουλευτής. Το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, μετά από πρόταση της συμβούλου της πλειοψηφίας Αναστασίας Σίμου-Τάσιου, αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα για το μέλλον του στρατοπέδου. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είπε ότι η Άρτα «έχει πρωθυπουργό και υπουργό. Είπαν ότι κάτι θα  βρούνε για το στρατόπεδο». Η γραμμή «κάθε πόλη με σχολή και στρατόπεδο», που είναι βασικό αίτημα των τοπικών οικονομιών (οι οποίες ως γνωστόν δεν ενδιαφέρονται και πολύ για ακαδημαϊκά, στρατιωτικά, λειτουργικά κριτήρια) εκφράστηκε και εκφράζεται εδώ και αρκετό καιρό, είτε στην Άρτα, είτε στην Ηγουμενίτσα με το ΤΕΙ, είτε ακόμα και στην Πρέβεζα. Στις δύο τελευταίες πόλεις, με υπουργικές και βουλευτικές παρεμβάσεις αναιρέθηκε η αρχική σκέψη και πρόταση να κλείσουν σχολές του ΤΕΙ…

Ο κ. Καχριμάνης τόνισε επίσης ότι «για την Άρτα είχαμε καταθέσει πρόταση για την αξιοποίηση του παλιού στρατοπέδου. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντησή μου με την κα Γεροβασίλη της τόνισα την αναγκαιότητα να επιμείνουμε λίγο ακόμη σε αυτό το αίτημα. Σε διαφορετική περίπτωση τότε θα στραφούμε στο κτίριο του παλιού ΚΤΕΟ στους Αγίου Αναργύρους, για να γίνει εκεί το διοικητήριο. Δεν μπορεί το διοικητήριο της Άρτας να είναι πάνω από τις καφετέριες».

Ειδικά όμως στην περίπτωση των κέντρων νεοσυλλέκτων, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. Η αναδιάρθρωση στο στρατό, ουσιαστικά «πετάει» τους φαντάρους κατευθείαν στη μονάδα και αυτή τη στιγμή, σχεδόν ελάχιστες έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν νέο κόσμο.

Η έτσι και αλλιώς μειωμένη θητεία, έχει μειώσει και την περίοδο εκπαίδευσης. Τώρα, αυτή η εκπαίδευση χάνει εντελώς το χαρακτήρα «προσαρμογής» και η εκπαίδευση θα γίνεται μέσα στη μονάδα όπου ο φαντάρος θα πήγαινε στην πρώτη του μετάθεση.

Για να υποστηρίξουν αυτή την αλλαγή, οι μονάδες θα έχουν τα «Σημεία Υποδοχής» τα οποία ετοιμάζονται και στην Ήπειρο, πυρετωδώς, αυτή την περίοδο για να είναι έτοιμες για τη Β’ ΕΣΣΟ, αυτή του Μαρτίου. Πάντως, ο βαθμός ετοιμότητας είναι ακόμα συζητήσιμος, καθώς είναι εντελώς διαφορετική η υποδοχή ενός νέου φαντάρου σε κέντρο εκπαίδευσης που υπάρχει γι αυτό το λόγο και εντελώς διαφορετική σε μια μονάδα με κυμαινόμενη ετοιμότητα και δική της ζωή. Κοντά σε αυτά, πρέπει να μπει και ο βαθμός επικινδυνότητας, που συχνά-πυκνά στον ελληνικό στρατό υπενθυμίζεται με τραγικό τρόπο. Προκειμένου να «μη χάνεται το 45μερο» και να εκπαιδεύονται κατευθείαν στις μονάδες οι φαντάροι, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, οι φαντάροι θα κληθούν να μπούνε κατευθείαν στα βαθιά...











ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back