ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καύσωνας» ανατιμήσεων στα τρόφιμα

Εικόνα του άρθρου «Καύσωνας» ανατιμήσεων στα τρόφιμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2023, 16:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλότερο ποσοστό ανατιμήσεων σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. εμφανίζει η Ελλάδα σε συνολικά 11 προϊόντα μεταξύ, των οποίων το κρέας, τα φρούτα, το βούτυρο και τα αυγά.

Στη λίστα της Eurostat που εξετάζει τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή σε 25 βασικές κατηγορίες διατροφής, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό ανατιμήσεων σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. σε συνολικά έντεκα προϊόντα μεταξύ, των οποίων το κρέας, τα φρούτα, το βούτυρο και τα αυγά.

Σύμφωνα με την Eurostat, το κρέας, στο σύνολο της κατηγορίας οι αυξήσεις στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στο 11,3% όταν στην Ε.Ε. κυμάνθηκε στο 9,6%.

Το ελληνικό μοσχάρι έχει ήδη ανατιμηθεί μέσα σε τρία χρόνια κατά 6 ευρώ το κιλό, με την τιμή του να κυμαίνεται τον Μάιο 2020 έως τα 9 ευρώ και αυτές τις ημέρες να ξεπερνά και τα 15 ευρώ το κιλό.

Αντίστοιχα και στην η τιμή του χοιρινού τον Ιούνιο κατέγραψε αύξηση 14,8% έναντι 11,1% στην Ε.Ε. Αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές στο κατσίκι και στο αρνί είναι κατά τι υψηλότερες στη χώρα μας σε σχέση με την Ε.Ε., με το ποσοστό ετήσιας αύξησης τον Ιούνιο να διαμορφώνεται στο 7,8% εγχωρίως σε σχέση με το ευρωπαϊκό 7,3%.


Τα γαλακτοκομικά

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών οι εγχώριες τιμές σε γάλα και γιαούρτι διατηρούν μεν διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 12,8% και 10,3% αντίστοιχα, ωστόσο οι «επιδόσεις» αυτές κινούνται χαμηλότερα από την εικόνα που εμφανίζει ο μέσος όρος στην Ε.Ε.

Αντίθετα στο τυρί και το βούτυρο οι αυξήσεις στην Ελλάδα κινούνται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2023 οι τιμές στο βούτυρο σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 7,7% στην Ελλάδα, όταν στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 2,5%, ενώ στο τυρί η αύξηση στο εγχώριο ράφι ήταν 18,1% όταν στην Ε.Ε. κυμάνθηκε στο 17,6%.

Στα αυγά η αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 16,6% στην Ελλάδα, ενώ ακολουθεί από κοντά η Ε.Ε. με 16,5%.

Πολύ μεγάλη είναι η απόκλιση και στα φυτικά έλαια και λίπη, καθώς σε ετήσια βάση στη χώρα μας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,3%, ενώ στην Ε.Ε. μόλις 5,5%.

Στο ελαιόλαδο, μολονότι η αύξηση είναι κάτω από τα ευρωπαϊκά επίπεδα, διατηρεί υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 21,9%.


Και μια «γλυκιά» μείωση

Η κατηγορία κατά την οποία η Ελλάδα καταγράφει εμφανώς πιο βελτιωμένη εικόνα στις αυξήσεις είναι η ζάχαρη η πορεία των ανατιμήσεων στο εγχώριο ράφι κινείται μεν με ρυθμό 28%, ωστόσο το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 49,7% που εμφανίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back