ΕΛΛΑΔΑ

«Κατσάδα» στη Δανία για τη φέτα

Εικόνα του άρθρου «Κατσάδα» στη Δανία για τη φέτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2018, 13:57
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στη Δανία για το θέμα της φέτας, το οποίο δεν είναι μόνο «εξωευρωπαϊκό» λόγω των συμφωνιών ΕΕ με τρίτες χώρες που ουσιαστικά καταργούν την ιδιότητα του ΠΟΠ, αλλά βρίσκεται και εντός των συνόρων. Η επιτροπή, με απόφασή της στις 25 Ιανουαρίου, καταλογίζει «πλημμελή τήρηση από τις δανικές αρχές των υποχρεώσεων που υπέχει η εν λόγω χώρα δυνάμει του κανονισμού για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων» (κανονισμός ΕΕ αριθ. 1151/2012).

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η φέτα ΠΟΠ «χρησιμοποιείται παράνομα στη Δανία», όπου ορισμένες εταιρείες οι οποίες παράγουν ή εισάγουν λευκό τυρί το εξάγουν σε τρίτες χώρες με την παραπλανητική επισήμανση «Φέτα». Σημειώνει ότι «η ονομασία ‘Φέτα’ είναι καταχωρισμένη ΠΟΠ από το 2002. Το άρθρο 13 του εν λόγω κανονισμού της ΕΕ προστατεύει τις καταχωρισμένες ονομασίες από αρκετούς τύπους καταχρήσεων. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται η άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση καταχωρισμένης ονομασίας για προϊόντα που είναι συγκρίσιμα με τα προϊόντα που έχουν καταχωριστεί με την ονομασία αυτή ή, εναλλακτικά, η χρήση που αποτελεί εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ονομασίας».

Όλα αυτά βέβαια είναι πολύ σχετικά, καθότι επανειλημμένα οι αγοραίοι νόμοι έχουν δείξει ότι δεν τους απασχολούν ιδιαίτερα τέτοιες παρεμβάσεις. Η απόφαση είναι ωστόσο ενδεικτική της κατάστασης που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, ως παραγωγό ΠΟΠ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back