Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Κάτι τρέχει» με τα ξενοδοχεία στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου «Κάτι τρέχει» με τα ξενοδοχεία στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2017, 10:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο πολύ ενδιαφέροντες δείκτες που έχουν σχέση με την τουριστική κίνηση στην Ήπειρο, παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στην 6η συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας: μέσα σε 8 κρισιακά χρόνια, 2008-2016, τα ξενοδοχεία στην Ήπειρο αυξήθηκαν 10%. Η αύξηση αυτή είναι η τέταρτη μεγαλύτερη που καταγράφεται στην Ελλάδα, μετά το Ν. Αιγαίο με 23%, την Κρήτη με 14% και την Πελοπόννησο με 12%.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η Ήπειρος παρουσίασε, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία των ξενοδόχων, αύξηση 15,4% της απασχόλησης (μαζί με τη Θεσσαλία), την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2016. Το ποσοστό ήταν το μεγαλύτερο πανελλαδικά.

Μόνο κατά το 2016 σε όλη τη χώρα, άνοιξαν 79 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 2.844 δωματίων, κυρίως στις δύο ανώτερες κατηγορίες πολυτελείας. Παράλληλα, διέκοψαν τη λειτουργία τους 74 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 2.604 δωματίων, τα οποία ανήκουν στις τρεις χαμηλότερες κατηγορίες πολυτελείας. Φυσικά, οι αισιόδοξοι αριθμοί έχουν και τη συζητήσιμη πλευρά τους: η τουριστική «βιομηχανία» δεν θα μπορέσει ποτέ να στηρίξει μια ολόκληρη οικονομία, όπως η «βαριά» και παραγωγική βιομηχανία, ενώ από την άλλη, δεν λείπουν οι καταγγελίες εργαζόμενων για τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και των απαιτήσεων.

Πάντως, τα στοιχεία παραμένουν ενδιαφέροντα.

Παράπονα έχουν και οι ξενοδόχοι: ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τους Γιώργος Τσακίρης, είπε ότι παρά την αύξηση των αφίξεων (και) το 2016, οι επιχειρηματίες δεν κεφαλαιοποίησαν τη θετική εξέλιξη:  «Παλεύουν μέρα με τη μέρα, για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να κρατήσουν τους εργαζομένους τους. Από την μια η αύξηση του ΦΠΑ και των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, και η αδυναμία μέχρι σήμερα της πολιτείας να θεσμοθετήσει ένα νομοθετικό περιβάλλον για μια ανάλογη με των αδειοδοτημένων, φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνια ενοικιαζομένων κατοικιών και από την άλλη, καθώς και η προγραμματισμένη για το 2018 επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, δημιουργούν ένα περιβάλλον αντιαναπτυξιακό για τον τουρισμό και ιδιαίτερα προβληματικό για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων», τόνισε μεταξύ άλλων.

Παρούσα στη συνέλευση του ΞΕΕ ήταν και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3