Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κάτι λείπει, κάτι λείπει

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2017, 16:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών είναι καλό. Η δημοτική αρχή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπλαση δημόσιων χώρων αλλά και στη δημιουργία νέων δημόσιων χώρων που όντως μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης και να της προσδώσουν και μια επιπρόσθετη τουριστική αξία. Φαίνεται δε να αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία που έχει πια ο πολιτιστικός τουρισμός και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που αυτός φέρνει μαζί του (μιας και μιλάμε για βιώσιμη αστική ανάπτυξη). Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η «επένδυση» 4,5 συνολικά εκατομμυρίων ευρώ εντός του Κάστρου για διάφορες παρεμβάσεις όπως η δημιουργία ενός πάρκου πολιτισμού στην οποία περιλαμβάνονται η μεταμόρφωση δύο οθωμανικών μνημείων (βιβλιοθήκη και χαμάμ) και η σύνδεση του ευρύτερου χώρου με το Ιτς Καλέ. Βέβαια, με τη λειτουργία του μουσείου αργυροτεχνίας, θα πρέπει να υπάρξει ένας γενικότερος σχεδιασμός για τη λειτουργικότητα του Κάστρου.

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει επίσης με την ανάπλαση ενός άλλου τμήματος του ιστορικού κέντρου, της συνοικίας Σιαράβα (ανάμεσα από τη Γαριβάλδη και τη Μητροπόλεως). Μια ανάπλαση που εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια ανάδειξης του παραλίμνιου μετώπου. Το ιστορικό κέντρο είναι όμως μια πονεμένη ιστορία. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα ευρύ δίκτυο πεζόδρομων. Ωστόσο, το δίκτυο αυτό επισκιάζεται από την πιο αποτυχημένη ίσως ανάπλαση που έχει γίνει στα Γιάννενα, αυτή της οδού Ανεξαρτησίας. Μπορεί η οδός να ομόρφυνε, αλλά τα περισσότερα διατηρητέα κτίρια καταρρέουν ενώ η ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας είναι πεσμένη. Ο οδικός αυτός άξονας είναι αρκετά μεγάλος και εκ των πραγμάτων επηρεάζει τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου, το οποίο δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στα μπαρ και στις καφετέριες. Ωστόσο, στο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται αυτό το «κάτι» που μπορεί να δώσει μια ώθηση στο ιστορικό κέντρο και να αποτελέσει τον πυρήνα της πόλης αυτής.

Αν κάποια περιοχή της πόλης πρόκειται να αλλάξει πολύ μέσω του σχεδίου, αυτή είναι η περιοχή της λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου. Η μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους του ΚΕΠΑΒΙ στο νέο δημαρχείο της πόλης θα επιφέρει μια διαφορετική λειτουργία της οικονομίας στην περιοχή. Μέχρι εκεί όμως…

Αυτό ίσως είναι και το «ζουμί» του σχεδίου. Επιλέγει να εστιάσει στην παραλίμνια περιοχή γενικότερα, χωρίς να παρεμβαίνει σε υποβαθμισμένες συνοικίες , οι οποίες δεν βρίσκονται και πολύ μακριά από το διοικητικό κέντρο της πόλης. Εννοείται ότι η επικέντρωση στην παραλίμνια ζώνη και στο Κάστρο κάθε άλλο παρά λάθος είναι. Θα μπορούσε όμως το σχέδιο να είναι πιο τολμηρό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back