Tις θέσεις του για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ιωαννίνων, έναν σχεδιασμό για τα Γιάννενα μέχρι το 2030, καταθέτει και γραπτώς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ηπείρου.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο επιμένει στα περί τήρησης των υπερκείμενων σχεδιασμών, όπως είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, και των στόχων των «100 ενεργειακά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030». Οι παρατηρήσεις του ξεκινούν με την επισήμανση ότι θα έπρεπε να γίνει πρώτα αξιολόγηση του προηγούμενου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης –κάτι που είχαν επισημάνει και παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά τη δημόσια διαβούλευση-, όπως και με την υπενθύμιση της προσεχούς εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Σε πιο συγκεκριμένα πράγματα, το Τεχνικό Επιμελητήριο προτείνει την πεζοδρόμηση της περιοχής από την Κυρά Φροσύνη μέχρι τη Σκάλα, τη χωροθέτηση πάρκινγκ για λεωφορεία και λοιπά τουριστικά οχήματα εκτός του αυστηρού πολεοδομικού ιστού της πόλης και την ενσωμάτωση στα υπό εκτέλεση έργα όλων εκείνων των απαιτήσεων που θα ενισχύσουν τη χρήση του ποδηλάτου.
Σε αυτό το σημείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου με πρόεδρο τον Γιάννη Τσίγκρο αναφέρει: «Από τον προγραμματισμό των δράσεων διακρίνεται ότι αυτές ικανοποιούν μεγάλο μέρος των απαιτήσεων, για την ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου και συμβάλλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση της πόλης μας. Παρόλαυτά υπάρχουν σημαντικά έργα τα οποία θεωρούμε ότι είναι ημιτελή και θα επιθυμούσαμε μια πιο ολιστική προσέγγιση».
Ποια εννοεί; Την επέκταση του ποδηλατοδρόμου πέραν της διαδρομής Πέραμα-Μάτσικα σε όλη την περιοχή περιμετρικά της λίμνης με διασφάλιση της δυνατότητας αυτοκαθαρισμού, των ιστορικών ορίων της λίμνης και εν γένει του συνόλου των οικολογικών λειτουργιών του λιμναίου οικοσυστήματος.
Άλλη μια πρόταση αφορά τη σύνδεση του έργου της αποκατάστασης και ανάδειξης της κλίμακας της Κυρά Φροσύνης και του Σπηλαίου Διον. Φιλοσόφου με ένα έργο ανάπλασης και προστασίας της Ακτής Μιαούλη. «Στην δε περιοχή της Ακτής Μιαούλη θεωρούμε ότι απαιτείται η κατάργηση του υφιστάμενου κρηπιδώματος, ώστε να επαναφέρουμε τις όχθες της λίμνης στην αρχική της κατάσταση κάτι που θα βοηθήσει και στον συνεχή φυσικό καθαρισμό της» τονίζει.
Στα της ενεργειακής αναβάθμισης, αφού εκτιμά ως σημαντική σχετική δράση για τα σχολεία της Κιάφας, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, προτείνει και την ένταξη του συγκροτήματος του πρώην Πολυκλαδικού.
Σημειώνει ακόμη την απουσία του χώρου των πρώην στρατιωτικών φυλακών από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Κλείνει την παρέμβασή του χαρακτηρίζοντας σημαντικά τα προτεινόμενα στο σχέδιο έργα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και κάνοντας τη σημείωση: «Θεωρούμε ότι οι χρήσεις που θα έχουν τα συγκεκριμένα μνημεία, θα πρέπει να στεγάζουν και την επιστημονική καινοτομία σε συνέργεια με τις σχολές του Πανεπιστημίου της πόλης μας».
* Φωτό αρχείου